Juha, ki jo jejte, če vas kar naprej mučijo prehladi
Zima nas pogosto nekoliko utrudi in s seboj prinese tudi kakšen prehlad. Mraz in pomanjkanje sončne svetlobe pač nista mačji kašelj, ravno kašelj pa v teh dneh muči marsikoga. Naše babice so v takšnih primerih pobrskale po domači lekarni in pripravile krepčilne jedi, ki podprejo telo in vsaj malce povzdignejo tudi naš imunski sistem. Seveda ne pravimo, da bo krožnik juhe pozdravil čisto vse tegobe tega sveta, prepričani pa smo, da vam bo, če se počutite nekoliko slabotni, spodnji recept v precejšnjo uteho.
Ta juhica je nekakšna mešanica dveh tradicionalnih zdravilnih napojev, ki naj bi pregovorno pozdravila najrazličnejše bolezni. Gre za hibrid piščančje juhice s prežganko. Za dodatek vitamina C pa poskrbi še dobršen odmerek limonovega soka. Si lahko zamislite še kaj bolj krepčilnega?
Tokrat si recepta sicer nismo izposodili od babice, temveč smo ga zasledili na družbenih omrežjih. A brez skrbi, gre za tradicionalno grško kulinarično zdravilo, ki ga imenujejo avgolemono. Juha vas bo ogrela, okrepčala in upamo si trditi, da bo kakšen manjši prehlad tudi odgnala.
Sestavine
- piščančje prsi
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1350 ml jušne osnove
- 2 lovorjeva lista
- lupinica polovice limone
- 1 žlička popra
- skodelica riža
- sok dveh limon
- 2 jajci (beljak ločimo od rumenjakov)
Priprava
- Najprej v vodi skuhamo piščančje prsi in jih natrgamo na majhne koščke ter postavimo na stran.
- Nato v velik lonec vlijemo olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo, da se zmehča. Dodamo strt česen in narezano korenje in dušimo še 5 minut.
- Povečamo ogenj in vlijemo jušno osnovo. Segrevamo, dokler ne začne brbotati, nato temperaturo zopet znižamo.
- V lonec dodamo riž, lovorjeva lista, limonovo lupinico, sol in poper. Vse skupaj premešamo in pokrijemo s pokrovko ter pustimo, da se kuhlja 8 do 10 minut.
- Medtem v globokem krožniku pripravimo jajčno mešanico. Najprej stepemo beljake, nato jim primešamo še rumenjake in limonov sok. Premešamo in dodamo še 3 žlice tekočine iz lonca.
- Ko je riž skoraj kuhan, odkrijemo lonec ter vanj počasi vmešamo jajčno mešanico. Kuhljamo na zmerni temperaturi in neprestano mešamo. V lonec dodamo še natrganega piščanca in pazimo, da juha ne zavre.
- Postrežemo na krožnike, v vsakega vlijemo približno za žlico oljčnega olja, popramo in postrežemo.
Onaplus.si: To je najbolj zdrav citrus, pravijo strokovnjaki (uničuje rakave celice)