Odprta Kuhinja

Kakijev kolač, sočen in božanski

Odpri galerijo
A+   A-
Zlati sadež, ki ga je letos v izobilju, poskrbi za skoraj kremasto teksturo tega sočnega peciva. Ni pretežko ali osladno, zato si ga boste zaželeli že kmalu po kosilu. Odlično se prileže tudi ob popoldanskem čaju, sploh božični mešanici, ki jo bomo kmalu začeli uporabljati, pa tudi ob kavi s smetano.


Kakijev kolač



  • 50 g rozin

  • rum

  • žlica arome cveta pomarančevca ali lupinica pomaranče

  • 150 g sira maskarpone

  • 150 g sladkorja

  • 4 jajca

  • 300 g kakijevega pireja

  • 200 g gladke moke

  • 2 žlici temnega kakava

  • 10 g pecilnega praška

  • žlička cimeta

  • četrt žličke muškatnega oreščka


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za kolač namastimo.

2. Rozine stresemo v lonček, prekri­jemo z rumom in segrejemo, da se hitro napojijo. Ogenj ugasnemo in dodamo pomarančno aromo ali lupinico.

3. Kaki olupimo in odtehtamo 300 g, nato ga zmeljemo s paličnim mešalnikom.

4. Maskarpone stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vmes postrgamo s stene posode.

5. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, drugo za drugim.

6. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še kaki.

7. Moko zmešamo s kakavom, pecilnim praškom in začimbami in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v jajčno zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.

8. Na koncu ročno vmešamo še namočene rozine in 3 žlice ruma, v katerem so se namakale. Ostanek tekočine damo na stran.

9. Prelijemo v pripravljen model in pečemo 50 minut.

10. Kolač je nared, ko iz njega potegnemo suh zobotrebec. Počakamo 5 minut, nato ga obrnemo na servirni krožnik. Po želji lahko še vročega prelijemo z ostankom s pomarančo odišavljenega ruma.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Če še nimate odličnega recepta za mehke kvašene rogljičke, je ta pravi

Deloindom.si: Očistite pralni stroj s tema dvema sestavinama
Datum Objave: 25.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: