Odprta Kuhinja

Kako naredimo jesenski kruh bučo

Odpri galerijo
A+   A-
Ta rustikalna kruhasta buča je prav gotovo lahko čudovita popestritev na naši jesensko pogrnjeni mizi. Praznik si naredimo sami in je lahko – kadar koli.Hladni in vse krajši dnevi kar kličejo po domači peki in sveže pripravljen kruh iz domače pečice nedvomno poskrbi za najbolj toplo vzdušje, ki si ga lahko pričaramo v svojem domu. To je recept, ki ne zahteva niti veliko dela niti pekovskega predznanja, le nekaj več časa za pripravo, saj testo vzhajamo čez noč (da pridobi še boljši okus ter lepšo in mehkejšo sredico), zjutraj pa oblikujemo hlebček oziroma bučo, pustimo še malce vzhajati, nato pa spečemo dišeč domači kruh z zlato rjavo in izredno hrustljavo skorjico ter mehko sredico. Gre za klasični recept za kruh brez gnetenja, ki pa sem ga nekoliko nadgradila in mu dodala jesenski pridih, saj je pripravljen z malce ržene moke in različnimi semeni, kar poskrbi za še lepši in polnejši okus. Za očarljiv jesenski videz pa je hlebček oblikovan v pravo bučo »debeluško«.
Priporočamo tudi: Klasike z Urško Fartelj: nadevane piščančje prsi

Moka


Na kruh je pripravljen s popolnoma navadno gladko moko, seveda pa je priporočljivo uporabiti namensko za kruh. Če se odločimo za polnozrnato, moramo dodati več vode.

Kvas


Najraje uporabljam suhi kvas, saj ima v primerjavi s svežim manj intenziven okus in še priprava je hitrejša.

Vzhajanje


Če želimo testo vzhajati več kot 18 ur, ga je treba postaviti v hladilnik; tako ga lahko pustimo vzhajati nekje do tri dni (testo bo imelo samo še več okusa).

Alternativa litoželezni posodi


Če nimamo litoželezne posode s pokrovom, lahko kruh s hrustljavo skorjico spečemo tudi tako, da na dno vroče pečice postavimo posodo z vodo, ki bo med pečenjem izparevala in para bo poskrbela za hrustljavo skorjico. Lahko pa segreto pečico preprosto dobro poškropimo z mrzlo vodo in na tak način ustvarimo paro.

Pekač


Če nimamo litoželezne posode, lahko hlebček testa s papirjem za peko položimo in spečemo kar v navadnem pekaču ali na kamnu za pice in pri tem seveda uporabimo eno od prej naštetih metod za pripravo pare.

Oblika


Iz vzhajanega testa lahko pripravimo najrazličnejše oblike kruha.

ni podpisa
ni podpisa
Testu lahko dodamo tudi začimbnice oziroma dišavnice ali pa nariban parmezan in podobno.

Jesenski kruh buča  • 400 g moke (navadne gladke, še bolje namenske za kruh)

  • 50 g ržene moke

  • žlička suhega kvasa

  • 2 žlički soli

  • 120 g mešanice semen (sončnična in bučna semena, pinjole)

  • 350–400 ml hladne vode


Drugo

  • debelejša vrvica (4 kosi ali po želji)

  • cimetova palčka (za bučni pecelj)


Priprava


1. V večjo posodo presejemo moko, dodamo kvas, sol, semena in vodo ter dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Nastala bo lepljiva kepa testa (če je zelo suho, po kapljicah dodajamo vodo, testo mora biti lepljivo).

2. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati čez noč oziroma 12 do 18 ur, da naraste na dvakratno količino, nato ga iz posode predenemo na pomokano delovno površino in zelo narahlo pomokamo še po vrhu.

3. Testo oblikujemo v žogico oziroma hlebček tako, da robove vihamo proti sredini, dokler ne dobimo bolj napetega hlebčka, ki ga nato obrnemo okoli (tako oblikovano testo lahko pokrijemo s prtičem in počakamo 10 minut, da se gluten malce sprosti, lahko pa nadaljujemo postopek tudi brez tega koraka).

4. Pripravimo približno 60 cm dolge vrvice, ki jih pomočimo v olje. Na delovno površino položimo papir za peko, ga narahlo pomokamo in nanj razporedimo vrvice tako, da se na sredi križajo.

5. Hlebček testa objamemo z dlanmi in ga obračamo, da dobimo lepo okroglo obliko. Nato ga, objetega z dlanmi, še nekajkrat rahlo potisnemo in podrsamo proti sebi, da se površina še bolj napne, hlebček pa postane bolj kompakten.

6. Nato ga položimo na papir za peko z vrvicami; te enakomerno položimo čez hlebček in jih na sredini zavežemo tako tesno, da dobimo videz buče. Hlebček nato narahlo pomokamo še po vrhu. Primemo vse štiri konce papirja za peko ter vse skupaj postavimo v okroglo posodico, pokrijemo s prtičem iz blaga in pustimo vzhajati še 30 do 60 minut.

7. Medtem vključimo pečico na 230 stopinj ter vanjo postavimo litoželezno posodo s pokrovom, da se dobro segreje (kar traja najmanj 30 minut).

8. Ko je bučasti hlebček vzhajan in pečica popolnoma razgreta, z ostrim rezilom po površini hlebčka naredimo nekaj zarez (če tega ne storimo, bo kruh namreč počil po svoje).

9. Iz pečice zelo previdno vzamemo razgreto posodo in vanjo previdno položimo hlebček, skupaj s papirjem za peko, pokrijemo s pokrovom ter postavimo nazaj v pečico.

10. Pečemo 30 minut, nato pa odstranimo pokrov in pečemo še 10 do 15 minut, da dobi kruh lepo zlato rjavo hrustljavo skorjico.

11. Kruh ohladimo na mrežici, odstranimo vrvice ter za lepši videz naše kruhaste buče na njeno sredino, namesto peclja, damo kakšno palčko, npr. cimetovo.
Namig: Svež ostane dva dni, lahko ga tudi zamrznemo.

Priporočamo še: Ta radič in jabolko v solati boste radi pripravljali
Datum Objave: 15.11.2021 ob 07:11

Več iz te teme:

kruhbučekruh buča

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!