Kako naredimo slavnega lepljivega piščanca z žara

Poznate recept za piščanca v lepljivi srajčki, ki ga obožujejo predvsem čez lužo?

Če ste na žaru spekli že čisto vse in nimate več idej, s čim bi navdušili svoje goste, smo danes za vas pripravili nov recept. Najverjetneje ga še niste poizkusili, saj gre za način obdelave, ki ga največkrat srečamo v ZDA. Saj veste, BBQ omaka, pikantne začimbe … piščanec, mariniran na način, ki se največkrat pojavi v času ameriškega praznovanja 4. julija. To je lepljivi piščanec. Receptura ni težavna, pravzaprav je potrebno le zmešati začimbe in meso marinirati. Zakurite žar in piknik se lahko prične!

Lepljivi piščanec

Začimbna mešanica

  • 30 g paprike v prahu
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 čajni žlički čilija v prahu
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • žlička in pol kajenskega popra

Piščanec

  • 12 piščančjih kračic
  • sok in lupina dveh limon
  • 4 čajne žličke soli
  • 5 žlic zgornje začimbne mešanice
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 majhna drobno sesekljana čebula
  • 3 sesekljani stroki česna
  • 160 g kečapa
  • 2 čajni žlički jabolčnega kisa
  • 2 žlici melase
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica tabasca
  • 1 žlica sojine omake

Priprava

1. Najprej v skodelici zmešajte vse začimbe. Lahko ga pripravite že vnaprej in shranite v neprodušno zaprti posodi.

2. V posodi zmešajte piščanca, limonino lupinico in sok. Solite in dodajte štiri žlice začimbne mešanice. Pokrijte in spravite v hladilnih za vsaj 2 uri.

3. Na ponvi segrejte žlico olja in prepražite čebulo in česen, da postaneta mehka. Dodajte sladkor in segrevajte 2 minuti. Dodajte še eno žlico začimbne mešanice in premešajte. Dodajte kečap in mešajte približno 2 minuti. Nato vmešajte še kis, melaso, gorčico, tabasko in sojino omako. Pustite, da malce brbota, nato odstavite, malce ohladite in zmiksate, da postane čisto gladka omaka. Nato vanjo namočite v limoni marinirano piščančje meso.

4. Pripravite žar na srednje močno indirektno temperaturo. Namastite z oljem.

5. Nato mariniranega piščanca previdno polagate na žar in pečete od 18 do 25 minut, odvisno od moči vašega žara.

Preberite še: Slastne skledice iz tortilj za popoln piknik

Fotografija: NataBene/Getty Images
Vir: Bonappetit.com

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed