
Pri nas doma so to prvi jesenski piškoti, ki jih običajno oblikujemo kar v žepke. Napolnimo jih s slivovo marmelado, ki smo jo pravkar skuhali, in si jih privoščimo ob kozarcu domačega korenčkovega soka.
Kifeljčki so priljubljeni v slani in sladki različici, iz krhkega ali kvašenega testa. Tile so nekakšna izpeljanka iz jogurtovih žepkov, a oblikovani tako, da nas očarajo in posladku vrnejo slavo.
Kifeljčki iz kisle smetane
- 375 g masla
- 200 g kisle smetane
- 500 g moke
- ščepec soli
- marmelada
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1. Maslo damo v posodo kuhinjskega robota in ga malce raztepemo s ploščatim nastavkom za stepanje. Dodamo kislo smetano, moko in sol in z enakim nastavkom na hitro zamesimo testo.
2. Z rokami oblikujemo kroglo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pospravimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
3. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Ko bo prvi v pečici, boste lahko napolnili drugega.
4. Odrežemo kos testa (kot bi odrezali rezino kruha) in ga razvaljamo v dolg trak, širok približno 15 cm. Obrežemo robove, da so ravni. Brez skrbi, iz obrezkov boste spet zgnetli kepo in testo porabili do konca.
5. Trak razrežemo na pravokotnike s širino kakšnih 5 cm. Te z ostrim nožem po dolžini do polovice narežemo na resice, na drugi polovici pa namažemo pol žličke marmelade. Zvijemo (začenši pri marmeladi) in ovijemo v lunico proti sebi. Končke stisnemo s prsti. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

6. Pečemo 20–25 minut.
7. Pečene kifeljčke posujemo s sladkorjem v prahu.