Kifeljčki iz kisle smetane

Pri nas doma so to prvi jesenski piškoti, ki jih običajno oblikujemo kar v žepke. Napolnimo jih s slivovo marmelado, ki smo jo pravkar skuhali, in si jih privoščimo ob kozarcu domačega korenčkovega soka.

Kifeljčki so priljubljeni v slani in sladki različici, iz krhkega ali kvašenega testa. Tile so nekakšna izpeljanka iz jogurtovih žepkov, a oblikovani tako, da nas očarajo in posladku vrnejo slavo.

Kifeljčki iz kisle smetane

  • 375 g masla
  • 200 g kisle smetane
  • 500 g moke
  • ščepec soli
  • marmelada
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1. Maslo damo v posodo kuhinjskega robota in ga malce raztepemo s ploščatim nastavkom za stepanje. Dodamo kislo smetano, moko in sol in z enakim nastavkom na hitro zamesimo testo.

2. Z rokami oblikujemo kroglo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in pospravimo v hladilnik za vsaj 30 minut.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Ko bo prvi v pečici, boste lahko napolnili drugega.

4. Odrežemo kos testa (kot bi odrezali rezino kruha) in ga razvaljamo v dolg trak, širok približno 15 cm. Obrežemo robove, da so ravni. Brez skrbi, iz obrezkov boste spet zgnetli kepo in testo porabili do konca.

5. Trak razrežemo na pravokotnike s širino kakšnih 5 cm. Te z ostrim nožem po dolžini do polovice narežemo na resice, na drugi polovici pa namažemo pol žličke marmelade. Zvijemo (začenši pri marmeladi) in ovijemo v lunico proti sebi. Končke stisnemo s prsti. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Tako oblikujemo kifeljčke

6. Pečemo 20–25 minut.

7. Pečene kifeljčke posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Če se vam piškotov ne ljubi oblikovati na ta malce zamudni način, priporočam, da testo preprosto razvaljate, s kozarcem izrežete kroge, na sredino dodate marmelado, nato pa testo prepognete in zatesnite z vilicami ali kar s prsti. Dobili boste prav tako ljubke žepke.
Priporočamo še: Trik, kako najhitreje razkoščičiti slive, ko kuhate marmelado
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana