Klasike z Yasko: najboljša zelenjavna lazanja
Se pa morda »zelenjavna lazanja« na prvi vtis bere oziroma sliši zelo preprosto in morda niti ne tako zelo mamljivo, kot imamo predstavo o običajni italijanski lazanji z mesno, bolonjsko omako. Pa ni tako, sploh če želimo lazanjo, ki je bogatega zelenjavnega okusa, fino sirasta, ravno prav kremasta, lahka in zdrava. In naj vas pomirim, z vsemi namigi in triki, kako do najboljše zelenjavne lazanje, zbranimi na naslednjih straneh, bo naše poletje zagotovo še lepše. Z njo bomo namreč razveselili in nahranili celo družino ali prijatelje, saj gre res za zelo uživaško jed, ki je fino lahka, pa vendar dovolj nasitna, poleg tega pa polna zdrave zelenjave, ki jo otroci brez težav pojedo, saj je »skrita« v sočni omaki med kremasto-sirastimi plastmi. Mame verjetno zelo dobro razumejo, kaj hočem povedati ...
Aktualno: Bučke: Več kot 40 receptov za glavne jedi, priloge, prigrizke, shranke in sladice
In ker želimo poleti čim več časa preživeti na prostem in zato raje izbiramo preprostejše recepte, sem tega tako poenostavila, da nam vzame kar najmanj časa, vendar z najboljšim, najokusnejšim rezultatom! Obstaja poplava receptov za zelenjavno lazanjo, ki se razlikujejo tako po uporabi različnih vrst zelenjave kot po omakah. Vsekakor pa nas v največjo dilemo spravi vprašanje, ali se vanjo bolj poda nadev iz rikote ali klasična bešamelna omaka. No, preizkusila obe različici in lahko rečem, da po mojem mnenju oziroma okusu v klasično zelenjavno lazanjo pač bolj paše klasični bešamel in pika! In da še na hitro razložim svoj argument: če rikota ni dobro odcejena, kar lahko traja več ur, oziroma če vsebuje preveč mleka, lahko postane moteče zrnata ali suha, lazanja pa »vodena«. Zato en velik hura za tole super zelenjavno kremasto-sirasto klasiko z bešamelom, ki jo predstavljam v nadaljevanju!
Sofrito: najpomembnejša skrivnost najbolj okusne zelenjavne lazanje
Poznajo ga na številnih koncih sveta, vendar se pod podobnim imenom skrivajo pripravki z različnimi sestavinami, navedena kombinacija pa je značilna za italijanski sofrito. Gre za prepraženo zelenjavo, v tem primeru čebulo, korenje in zeleno, ter predstavlja osnovo za bogat zelenjavni okus. Zato v zelenjavni lazanji nikakor ne sme manjkati!
Katera zelenjava je najbolj primerna?
Uporabimo lahko različne vrste, glede na sezono oziroma letni čas. Kombinacija bučk, jajčevca, paprike in gob je res odlična za poletno različico, vendar se v zelenjavno lazanjo zelo lepo podajo tudi rumena buča (hokaido, maslenka), sladki krompir, brokoli, špinača, ohrovt itd. Če uporabimo jajčevec, je priporočljivo, da ga olupimo v celoti ali vsaj delno, v zelenjavni lazanji je nekakšno nadomestilo za meso.
Kako do zelenjavne lazanje, ki nima vodene konsistence?
Zelenjavna lazanja je sestavljena iz zelenjave, ki vsebuje veliko vode, zato je tukaj nekaj namigov, kako se tej težavi najlažje izognemo. Če uporabljamo špinačo (tudi zamrznjeno), jo moramo res dodobra odcediti. Vso zelenjavo narežemo na enako velike koščke, da se čim bolj enakomerno zapeče. Popečemo jo na vroči ponvi, žaru ali v pečici, tako da izgubi čim več vode ter dobi lepo zlato rjavo barvo, pri tem pa pazimo, da se ne kuha oziroma postane »zdrizasta«. Pri pripravi paradižnikove omake moramo biti zelo pozorni, da jo dobro pokuhamo in dobimo gosto omako, ki je podobna raguju oziroma bolonjski omaki. Pečeno lazanjo je treba pustiti počivati vsaj 15 minut, da se »stisne skupaj«.
Če imamo občutek, da sta naša zelenjava ali omaka kljub vsemu še vedno malo »vodeni«, si lahko v skrajnem primeru pomagamo s krušnimi drobtinami, ki jih čisto na tanko posujemo med plastmi lazanje (najbolje na paradižnikovo omako) in bodo vpile odvečno tekočino.
Kakšne testenine so najbolj primerne in koliko plasti naj lazanja sploh vsebuje?
Sama najraje uporabljam sveže testenine za lazanjo, saj so precej bolj enostavne za pripravo kot suhe. Če pa izberemo suhe, priporočam, da jih pred uporabo kuhamo kakšno minuto v vreli vodi, da se malce zmehčajo, sicer se lahko zgodi, da na koncu zagrizemo v kakšen neprepečen del, sploh na robovih. Večina lazanj vsebuje od tri do štiri plasti testenin, vendar tradicionalnega pravila ni, zato lahko plasti dodajamo po želji.
Ali zelenjavno lazanjo lahko pripravimo tudi vnaprej?
Vsekakor jo lahko pripravimo vnaprej, vendar je ne pečemo! Sestavimo jo po navodilih in zavijemo v primerno folijo za zamrzovanje. V hladilniku jo lahko hranimo do dva dni, lahko pa jo tudi zamrznemo in v zamrzovalniku hranimo nekje do tri mesece. Pred peko jo odmrznemo, sicer podaljšamo čas peke.
Deloindom.si: Sestavina iz vaše kuhinje, s katero lahko odstranite rjo
Zelenjavna lazanja
Navedene sestavine zadostujejo za pekač z merami 33 x 23 cm.
Paradižnikova omaka z zelenjavo
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 2 korenčka
- 2 stroka česna
- 800 ml paradižnikove pasate
- sveža bazilika
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 bučki
- 1 jajčevec
- 2 rdeči papriki
- 150 g gob (šampinjoni)
- sol
- poper po okusu
Bešamelna omaka
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 310 ml mleka
- 20 g naribanega parmezana
- ščepec muškatnega oreščka
- sol in poper po okusu
Drugo
- 500 g sira mocarela (naribanega)
- 250 g svežih testenin za lazanjo (6 listov)
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Pripravimo paradižnikovo omako: na olju najprej prepražimo na drobno narezano zelenjavo za sofrito (čebulo, zeleno in korenje).
3. Ko se zmehča, dodamo paradižnikovo pasato ter na drobno nasekljan česen in na zmernem ognju kuhljamo še približno 20 minut, da se omaka zgosti.
4. Na koncu dodamo svežo baziliko, solimo in popramo po okusu ter omako s paličnim mešalnikom malce zmešamo, da postane še gostejša. Postavimo na stran.
5. Pripravimo zelenjavo: jajčevec olupimo in skupaj z vso drugo zelenjavo narežemo na drobne enakomerne koščke.
6. Na oljčnem olju prepražimo gobe, dodamo bučke, jajčevce in papriko ter na močnem ognju pražimo tako dolgo, da se zelenjava lepo zlato rjavo zapeče in hkrati zmehča. Solimo in popramo po okusu.
7. K pripravljeni zelenjavi prelijemo paradižnikovo omako in samo na hitro premešamo (da zelenjava ostane cela in kompaktna ter ne razpade), da dobimo paradižnikovo omako z zelenjavo.
8. Pripravimo še bešamelno omako: v kozici z debelim dnom stopimo maslo, dodamo moko in mešamo kakšno minuto. Nato počasi prilijemo mleko in stalno mešamo. Dodamo muškatni orešček, parmezan ter solimo in popramo po okusu. Ob stalnem mešanju kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti in postane lepo gladka. Postavimo jo na stran in občasno premešamo, da preprečimo nastanek kožice.
9. Zlaganje: pekač premažemo s prvo tretjino paradižnikove omake z zelenjavo, nanjo položimo plast testenin in premažemo s prvo tretjino bešamela, nadaljujemo z drugo tretjino omake ter posujemo s prvo tretjino mocarele. Nato nadaljujemo z drugo plastjo testenin in bešamela ter zadnjo tretjino omake in posujemo s mocarelo, zaključimo pa s tretjo oziroma zadnjo plastjo testenin ter zadnjo tretjino bešamela in mocarele.
10. Postavimo v pečico za približno 40 minut, da se sir po vrhu lepo zlato rjavo zapeče.
11. Pečeno lazanjo pred serviranjem pustimo stati približno 15 minut, da se malce ohladi, stisne skupaj in tako tudi lažje reže.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: naših TOP 7 poletnih klasik za julij