Ko tako pripravim mesne kroglice, navdušim vse!

Mesne kroglice sodijo med bolj priljubljene jedi, a vsakdo jih rad pripravlja po svoje. Izjemno mamljive so tiste, ki se s paradižnikovo omako in mocarelo spečejo kar v pečici.

Pogoj: kakovostno meso in maščoba

Osnova okusne jedi je seveda kakovostno meso, nekaj malenkosti za žmoht in veliko babičine ljubezni, ki me je naučila, kako ta klasičen recept preoblikovati v še bolj okusno kosilo. Če imate svojega priljubljenega mesarja, vam dobrega mesa ne bo težko dobiti. Priporočam goveji vrat, ki je bolj masten, ali pa mešano mleto meso (a ne tisto zapakirano) in dodano hamburško slanino. Zakaj je maščoba tako pomembna? Zato, da bodo kroglice sočne in polne okusa. Puste mesne kroglice niso nikomur všeč, kajne? A brez skrbi, ne govorimo o tako zelo veliko maščobe: priporoča se približno 25 odstotkov v razmerju do mesa.

Paradižnikova omaka iz pečice

Zakaj bo to najboljša osnova za mesne kroglice? Voda v paradižniku bo izparela, okus omake pa bo veliko bolj intenziven. Paradižnik v pečici bo malce karameliziral, zato bo vse skupaj še bolj slastno. Podobno kot pri naših polnjenih paprikah iz pečice.

Čičerkina moka?

Naj vas potolažim, saj vem, da te moke večina ljudi nima na dosegu roke. Izbrala sem jo zato, ker je zelo okusna in v jedi ne pusti tistega priokusa po moki. Seveda jo lahko izpustite ali nadomestite z navadno. Najverjetneje ste že slišali, da se jo pri kuhi uporablja kot nadomestek za jajca, saj sestavine lepo poveže skupaj, zato ne bo nič narobe, če jo kot vezivno sredstvo uporabite tudi v mesnih kroglicah.

Sestavine

– 500 g mletega govejega vratu
– 200 g hamburške slanine
– 2 do 3 šalotke, drobno nasekljane
– 2 stroka česna, drobno nasekljana
– šopek peteršilja in šopek majarona, nasekljana
– sol in peper
– pol žemlje
– 1 dl smetane ali mleka
– 1 zavojček mini mocarel
– 1 dl suhega belega vina
– 400 g paradižnikove mezge (ali 4 zelo veliki in zelo zreli paradižniki)
– žlica sladkorja
– čičerkina moka

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Paradižnik narežemo v pekač, solimo, popramo, posujemo s sladkorjem in polijemo z malce oljčnega olja. Postavimo v pečico, da se speče slastna omaka. Nared bo v približno pol ure. Če nimate časa za kuhanje takšne omake, uporabite kar domačo paradižnikovo mezgo, a jo vseeno za kakšnih 10 minut potisnite v pečico.

3. Hamburško slanino nasekljamo s pomočjo kuhinjskega robota z nožem oblike S. Čebulo popražimo. Žemljo zmeljemo tako kot hamburško slanino in namočimo z mlekom ali smetano.

4. Meso, hamburško slanino, namočeno žemljo, zelišča, česen, čebulo, žlico ali dve čičerkine moke, sol in peper dobro premešamo, da se sestavine povežejo v štruco, iz katere oblikujemo kroglice v velikosti žogice za golf. Lahko si pomagamo z zajemalko za sladoled, da so vse enake velikosti.

5. Kroglice povaljamo v čičerkini moki in popečemo v ponvi, da porjavijo. Zalijemo z vinom in malce pokuhamo.

6. Pekač s paradižniko vzamemo iz pečice, po potrebi malo pretlačimo paradižnik, dodamo omako, ki je nastala med popekanjem kroglic, in pomešamo. Dodamo še mesne kroglice in med njimi razporedimo mocarelo.

7. Pekač ponovno potisnemo v pečico in pečemo toliko časa, da se mocarela lepo razpusti.

8. Kroglice posujemo s peteršiljem oziroma majaronom in postrežemo s testeninami ali dobrim kruhom.

Priporočamo še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak

Fotografija je simbolična: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed