Odprta Kuhinja

Kolerabna juha z mesom

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Iz gomoljaste zelenjave lahko skuhamo številne enolončnice in z njimi obogatimo jesenski jedilnik.Jesenski jedilnik obogatimo s podzemno kolerabo, ki jo pripravimo v enolončnicah ali juhah, tudi kremnih. V tem primeru okus obogatimo z žlico kisle smetane, skupaj s kolerabo pa kuhamo krompir, da bo jed prav gosta. Koleraba je dobra tudi v omakah in drugih prilogah, na primer pečena v pečici v družbi s korenjem, čebulo in drugo zelenjavo. Če skupaj z zelenjavo pečemo meso, dobimo bogato jed s prepletenimi okusi. Iz kolerabe pripravimo pire ali jo ponudimo svežo. Z naribano izboljšamo okus mešane solate.

V Sloveniji poznamo več tradicionalnih jedi iz kolerabe, na primer šara ali bloška kavla ali kavra, gre za zelenjavne enolončnice, ki jih lahko dopolnimo z mesom, klobaso ali ocvirki.

Sestavine za 4 osebe


- 2–3 kolerabe
- 2–3 krompirji
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 250 g svinjskega mesa
- olje, sol, poper
- timijan, majaron, lovorjev list, peteršilj

Priprava


1. Na olju podušimo sesekljano čebulo, ko zarumeni, dodamo strt česen. Čez minuto, ko česen diši, dodamo na majhne kocke narezano meso in pražimo nekaj minut.

2. Dolijemo za prst ali dva vode in dodamo timijan, majaron in lovor. Dušimo 10 minut. Dodamo na kolobarje narezano korenje ter nakockan krompir in kolerabo. Malo podušimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Po potrebi solimo in popramo ter na majhnem ognju kuhamo slabe pol ure.

3. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Zeljna juha z rdečo lečo, korenjem in kurkumo

Datum Objave: 28.10.2019 ob 07:10

Več iz te teme:

kosilohitro in enostavnojuhagomoljna zelenakoleraba

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja