Korenčkova marmelada

Korenček uživamo presnega, naribamo ga v solate, pripravimo ga kot prilogo ali sladico.

Okusna vrtnina, ki jo imamo na voljo vse leto, dopolnjuje številne jedi, odlična in zdrava pa je tudi surova. Korenje je ena prvih jedi, ki jih ponudimo dojenčku, ko ga začnemo navajati na gosto hrano. Kot kašico ali pire, pozneje kuhanega v juhi. Poda se k mesnim jedem kot priloga ali nariban v pisani solati. Lahko ga spečemo v pečici kot mlad krompirček. Ker je sladek, iz njega pripravljamo številne sladice, na primer korenčkovo torto, ki jo premažemo s čokolado ali kremo iz skute in smetane. Okus korenja se lepo ujame z jabolki, iz kombinacije skuhamo gosti sok ali marmelado.

Sestavine

– 1 kg korenja
– 0,7 kg sladkorja
– 2 jabolki
– 3 pomaranče (ekološke)
– 2 limoni (ekološki)

Priprava

1. Korenje in jabolka očistimo in naribamo oziroma grobo zmeljemo v mešalniku. Nastrgamo limonino in pomarančno lupino ter
iztisnemo sok.

2. V posodi zmešamo jabolka, korenje, nastrgano lupino in polovico soka ter pustimo stati približno eno uro. Dodamo sladkor, dobro premešamo in pretresemo v lonec. Kuhamo na majhnem ognju, dokler zmes ne postane gosta, to je približno eno uro. Vmes večkrat premešamo. Proti koncu dodamo preostali sok.

3. Napolnimo v kozarce in dobro zapremo. Kozarce naložimo v pečico, ki jo segrejemo na 100 ºC, potem ugasnemo in pustimo, da se kar tam ohladijo.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Tako bodo otroci pojedli več zelenjave

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.