Kosilo brez štedilnika: hladna kumarična juha

Kuhinja brez lonca in pečice ni nujno omejena na solate, prednost je tudi to, da skoraj ni pomivanja.

Kuhinja brez lonca in pečice ni nujno omejena na solate. Presni so sendviči, namazi, prelivi, omakice in celo sladice. Presna je lahko glavna jed, ki jo začnemo s prav tako presno juho. Juho brez kuhanja naj bi si izmislili v Španiji, kjer je pogosto zelo vroče, ne le sonce, ampak tudi temperament. Tam se hladijo s slavno gazpacho juho, ki jo pripravljajo iz poletne zelenjave, kumar, paradižnika in paprike, presno, brez kuhanja. Vso zelenjavo zmeljejo, začinijo in običajno še dodatno ohladijo s kockami ledu. Naša kumarična juha ima podobno logiko.

Presne jedi niso moje najljubše, vendar se temu stališču odpovem, kadar gredo stopinje proti tridesetim. Pripravila sem si seznam odličnih presnih receptov in jih še dopolnjujem. Presno je vse, kar se pripravi brez kuhanja. Prednost takšne kuhinje je tudi to, da skoraj ni pomivanja. Loncev in ponev se niti ne dotaknem, štedilnik ostane vedno čist, saj na njem pripravim le jutranjo kavo, ki ne šteje. Presni zajtrk pripravim že zvečer. Tretjino kozarca napolnim z drobnimi ovsenimi kosmiči, dodam razkoščičen datelj in zalijem z vodo. Zjutraj kozarec namočenih sladkih kosmičev premešam s koščki sadja, in če se mi ljubi, posipam z nasekljanimi lešniki.

Vem, da bo slišati smešno, ampak zares je možno pripraviti tudi presni čaj.

V vrč mlačne vode potunkam par vrečk čaja in pustim uro ali dve. Nekatere vrste čaja hitro naredijo prijetno pitno vodo z okusom. Sadni čaj je pripravljen že po dvajsetih minutah namakanja. Za popoln domač ledeni čaj dodam le še par lističev mete.

Čudovita osnova za presni jedilnik so kumare

Po klasičnem receptu jih tanko nalistam na ribežen, posolim, dodam prav tako na tanko nalistano čebulo in pustim par minut v hladilniku. Soljene kumare ožamem, da spustijo vodo, ki jo je treba, ne vem, zakaj, odliti. Potem jih zabelim s hladno stiskanim bučnim oljem, balzamičnim kisom in poprom. Tako pripravljene kumare me spominjajo na zgodnje otroštvo, ko smo po soparnem dnevu večerjali zunaj na vrtu, pri mizi s plastičnim prtom. Še en solatni recept imam s kumarami, tega sem našla v Grčiji. Kumare grobo naribam, prav tako solim in ožamem, nato dodam stisnjen česen, limonov sok, oljčno olje in kokosov jogurt. To je veganiziran grški tzatziki. Jogurt in kumara sta osnova tudi za današnjo hladno juho. Da bo recept navdušil, potrebujete velik šopek bazilike ali koprca, še bolje oboje.

In še resnično preprost nasvet, kako pripraviti osvežilno pijačo. V vrč vode narežite kumaro in presenečeni boste nad okusom.

Hladna kumarična juha

Za dva.

  • 2 kumari
  • zrno česna
  • 200 ml kokosovega jogurta (brez sladkorja, natur)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • šopek bazilike
  • šopek koprca
  • sok pol limone
  • sol in poper

Priprava

1. Kumare in jogurt vzemite iz hladilnika. Po miksanju bo juha tako ravno prav hladna. Kumar ne lupite. Če je blender zmogljiv, lahko uporabite tudi bolj zrele, če ne, te raje olupite in iztisnite semena. Z lupilnikom za zelenjavo narežite nekaj tankih lističev kumare in jih prihranite. Preostalo narežite na večje kose.

2. Pripravite zelišča, odstranite le bolj trda stebla in nastavke za cvetove. Vse sestavine gredo v blender. Prihranite malo jogurta in rezinice kumar.

3. Osvežilno juho nalijte v dva globoka krožnika ter okrasite z jogurtom in tanko narezanimi lističi kumare.

Priporočamo še: Vložene bučke, ki so naš favorit med letošnjimi shranki
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed