Odprta Kuhinja

Kosilo iz pečice: piščanec na lovski način z rižkom

Kult 316, 5 jedi za Odpto Kuhinjo. Ljubljana, 2. oktober 2020
Odpri galerijo
A+   A-
Mednarodno: piščanec cacciatore.


Ko bi vi vedeli, kako krasna jed je to. Samo en lonec boste potrebovali, da pripravite družinski obrok bogatega okusa. Piščanca na lovski način boste začeli pripravljati na štedilniku, kjer boste najprej zlato rjavo popekli meso in pripravili podlago za omako, nato pa boste vse skupaj potisnili v pečico. Približno deset minut pred koncem boste dodali še testeni rižek, če pa po trgovinah tega ne dobite, se bo odlično obnesla ribana kaša. Količino testenin lahko podvojite, pri tem pa bo končna jed po gostoti bolj podobna rižoti.

Piščanec na lovski način



  • 4 piščančja bedra (s kožo)

  • 2 žlici oljčnega olja

  • velika čebula, nasekljana

  • 2–3 veliki stroki česna, nasekljani

  • 250 ml rdečega vina

  • 2 lovorova lista, 4 vejice timijana

  • 2 vejici rožmarina, šop peteršilja

  • 2 pločevinki vloženega paradižnika

  • 300 ml jušne osnove (ali 1 kocka)

  • žlica balzamičnega kisa

  • 2 žlici kaper (po želji)

  • za pest črnih oljk brez koščic

  • 150 g testenin rižka (orzo)


Priprava


1. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

2. Z žlico olja in začimbami dobro natremo bedra, nato jih preložimo v ognjevarno posodo, na stran, kjer je več kože, in jih kar na štedilniku opečemo, do zlato rjave barve, ne smemo pa jih prepeči. Iz posode jih preložimo na krožnik in postavimo na toplo. V posodo, kjer se je zbrala piščančja mast, dodamo preostalo olje, nasekljano čebulo in česen ter popražimo, da česen zadiši – pazimo, da se ne prežge.

3. V posodo dolijemo vino in z leseno žlico dobro premešamo, tako da se poveže s sokovi čebule in piščanca, nato šele dodamo timijan, rožmarin, peteršilj in paradižnik. Dolijemo še 3 dl jušne osnove (ali v 3 dl vrele vode stopimo kocko), nato dodamo brizg kisa, kapre, oljke. Dobro pomešamo, vrnemo bedra in vse skupaj porinemo v razgreto pečico za 15 minut, da se začne gostiti.

4. Glede na priporočeni čas kuhanja nazadnje k piščancu stresemo rižek – običajno potrebuje kakih 10 minut. Po tem času vzamemo iz pečice, pokrijemo in pustimo, da rižek še nekaj časa vsrkava sokove.

5. Postrežemo s skledo dobre solate.
Priporočamo še: Makaroni s sirom po najpreprostejši recepturi

Recept sta testirali: Neli Selan in Lea Sterle, naši chefinji v Centru Kult316, ki spada pod BIC Ljubljana

Fotografija: Leon Vidic
Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08

Več iz te teme:

piščanecoljkecacciatorekosilo iz enega lonca

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja