Kostanjev marmorni kolač

Je lep, sončen dan? Kostanj čaka v gozdu! In iz njega lahko pričaramo klasiko med kolači, ki ima jesenski pridih.

Sestavine

  • 5 jajc
  • 200 g masla
  • 160 g belega sladkorja
  • lupinica 1 limone
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 250 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 2 žlici nesladkanega kakava

Kostanjeva krema

  • 450 g olupljenega kuhanega ali pečenega kostanja
  • 2–3 žlice ruma (po okusu)
  • malo cimeta
  • 3 žličke sladkorja (ali po okusu)
  • 250 ml mleka

Priprava

1. V kozico nalijemo mleko, dodamo vse druge sestavine za kostanjevo kremo in pustimo, da zavre; nato odstavimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Počakamo, da se ohladi.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj in pripravimo podolgovat pekač: premažemo ga z maslom in potresemo z moko ali drobtinami.

3. Jajca ločimo. Polovico sladkorja stresemo k rumenjakom in polovico k beljakom, nato stepamo beljake toliko časa, da se sneg začne svileno svetiti.

4. K rumenjakom s sladkorjem dodamo maslo in na hitro stepemo, nato dodamo lupinico limone, vaniljev sladkor, moko, pecilni prašek in beljake ter premešamo, da dobimo gladko testo za biskvit.

5. V testo vmešamo še 300 g kostanjeve kreme.

6. Razdelimo ga na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Belo testo nato vlijemo v pekač in povrhu razporedimo temno testo ter z vilicami nežno naredimo vzorec v obliki osmice.

7. Pečemo 45 minut, nato ohladimo skoraj do konca v pekaču.

Namig: Kostanjeve kreme vam bo ostalo. Ali ni krasno? Že imate sladico za naslednji dan: naložite jo v kozarce in shranite v hladilnik ali dodajte malo smetane ali čežane in ponudite kot samostojno sladico.
Priporočamo še: Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana