Kostanjev marmorni kolač

Je lep, sončen dan? Kostanj čaka v gozdu! In iz njega lahko pričaramo klasiko med kolači, ki ima jesenski pridih.

Sestavine

  • 5 jajc
  • 200 g masla
  • 160 g belega sladkorja
  • lupinica 1 limone
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 250 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 2 žlici nesladkanega kakava

Kostanjeva krema

  • 450 g olupljenega kuhanega ali pečenega kostanja
  • 2–3 žlice ruma (po okusu)
  • malo cimeta
  • 3 žličke sladkorja (ali po okusu)
  • 250 ml mleka

Priprava

1. V kozico nalijemo mleko, dodamo vse druge sestavine za kostanjevo kremo in pustimo, da zavre; nato odstavimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Počakamo, da se ohladi.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj in pripravimo podolgovat pekač: premažemo ga z maslom in potresemo z moko ali drobtinami.

3. Jajca ločimo. Polovico sladkorja stresemo k rumenjakom in polovico k beljakom, nato stepamo beljake toliko časa, da se sneg začne svileno svetiti.

4. K rumenjakom s sladkorjem dodamo maslo in na hitro stepemo, nato dodamo lupinico limone, vaniljev sladkor, moko, pecilni prašek in beljake ter premešamo, da dobimo gladko testo za biskvit.

5. V testo vmešamo še 300 g kostanjeve kreme.

6. Razdelimo ga na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Belo testo nato vlijemo v pekač in povrhu razporedimo temno testo ter z vilicami nežno naredimo vzorec v obliki osmice.

7. Pečemo 45 minut, nato ohladimo skoraj do konca v pekaču.

Namig: Kostanjeve kreme vam bo ostalo. Ali ni krasno? Že imate sladico za naslednji dan: naložite jo v kozarce in shranite v hladilnik ali dodajte malo smetane ali čežane in ponudite kot samostojno sladico.
Priporočamo še: Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed