Odprta Kuhinja

Kostanjeva potica

Odpri galerijo
A+   A-
Klasični recept s sezonskim nadevom.


Sestavine


Testo
- 400–500 g moke
- 3 rumenjaki
- 60 g sladkorja
- 100 g stopljenega masla
- žlica ruma
- žlica grškega jogurta
- 1/2 dl mleka

Kvasec
- 20 g kvasa
- 1/2 dl mrzlega mleka
- žlička sladkorja
- žlička moke

Nadev
- 550 g kuhanega kostanja
- 250 ml sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 2 žlički grenkega kakava
- 3 beljaki, stepeni v sneg

ni podpisa
ni podpisa

Priprava


1. Najprej kvasec: mleko, nadrobljen kvas, žličko sladkor in žličko moke dobro premešamo, dokler se vse ne stopi.

2. V posodo presejemo moko. Rumenjake zmešamo s sladkorjem, rumom, jogurtom in maslom. Vse skupaj dodamo moki in premešamo. Postopoma dodajamo mleko in zamesimo gladko testo. Pustimo ga, da počiva.

3. Za nadev zmešamo kostanjev pire, smetano, sladkor, vaniljev sladkor in kakav. Na koncu dodamo sneg iz beljakov.

4. Testo razvaljamo v pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo. Položimo ga v namaščen pekač in za 8 ur postavimo v hladilnik. Takrat bo testo vzhajalo.

5. Nato ga na več mestih po vrhu prebodemo, s čimer preprečimo, da bi pečena skorja odstopila.

6. Pečemo na 175 stopinjah približno uro in pol (čas peke prilagodimo višini potice). Potico ohladimo in vzamemo iz modela.

Še nasvet: če uporabimo kupljen kostanjev pire, previdno s sladkorjem, saj je navadno že sladkan.
Priporočamo še: Čokoladna torta z rdečim vinom

Recept in fotografije: Ana Bulat
Datum Objave: 8.11.2018 ob 09:11

Več iz te teme:

kostanjpotica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja