Odprta Kuhinja

Kranjska gibanica s kislim zeljem

Odprta kuhinja BiC, Ljubljana, 24.Februar2015
Odpri galerijo
A+   A-
Praktična zloženka iz zelja in klobas.



Krepka in okusna jed, v kateri je ravno prav tudi drugih sestavin, da ni eno samo kislo zelje.

Sestavine


- 1 kg kislega zelja (kupite ga na tržnici pri branjevkah)
- 10 dag prekajene mesnate slanine, pest ocvrte čebule
- 2 prekajeni klobasi (če je le mogoče, domači)
- 6 listov vlečenega testa
- 1 kg domače skute, lonček kisle smetane, 2 jajci, sol, poper
Priporočamo še: 20 receptov z zeljem

Priprava


1. Skuhamo prekajeni klobasi, ki morata vreti vsaj 30 minut. Ne prebodemo ju, ostati morata sočni.

2. Prekajeno slanino razrežemo na majhne koščke in jih na vroči maščobi (2 žlici) ocvremo, dodamo odcejeno kislo zelje, posolimo in popopramo ter pražimo 10 minut ob stalnem mešanju.

3. Pekač obložimo s peki papirjem.

4. Dva lista testa tanko premažemo z oljem in položimo v pekač.

5. Nanju naložimo odcejeno, posoljeno in nadrobljeno skuto.

6. Kislo smetano zmešamo z jajcema in polovico prelijemo po skuti.

7. Pokrijemo z dvema novima naoljenima listoma testa in prepikamo z vilicami.

8. Na to plast naložimo malo ohlajeno zelje s slanino in nato klobasi: če je mogoče, ju ne režemo na kolute, ampak ju nadrobimo na čim manjše koščke.

9. Pokrijemo z zadnjima dvema naoljenima listoma in premažemo s preostalo smetano z jajci. Prebodemo z vilicami.

10. Pečemo približno 50 minut pri 170 stopinjah.
Namig: Brez kozarca frankinje ne bo šlo, saj kranjska gibanica močno zažeja. Uporabite le najboljše sestavine, da bo jed »tisto tapravo«.

Recept: Irena Hitti
Fotografija: Igor Zaplatil
Datum Objave: 10.1.2020 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: