Kroketi: tako dobri, da bi jih lahko jedli samostojno

Priljubljena priloga, ki si zasluži najboljši recept. Če ga še nimate, je tukaj vse, kar morate vedeti.

Krokete smo ocvrli s pomočjo Urške Fartelj (220 stopinj poševno), avtorice kuharskih knjižnih uspešnic, ki je te dni na police postavila svojo tretjo.

Naj spomnimo: v prvi knjigi, Preprosto, sveže in s kruhom pomazano, se je Fartljeva posvečala receptom, ki so po svoje dediščina naših prednikov in hkrati prva hrana, ki se nam je vtisnila v spomin v otroštvu in nas zato vedno navdaja s toplino, nostalgijo in pomirjenostjo.

Druga knjiga, Preprosto in sveže vse leto, se je zavrtela v letnih časih, poudarjala sezonskost in spremembe ter pestrost, ki jo na naše krožnike lahko prinese večni tokokrog časa.

Tretja, pravi, pa so tisti recepti, ki jih imajo pri Fartljevih »družinsko« radi, se pravi, tako odrasli kot mularija, marsikateri med njimi pa je tudi presenetljivo hitro narejen, kar kot posebno kakovost ceni vsak, ki ga doma čaka še kuhanje, čeprav ima natrpan urnik. V oris in prerez: tu je pečenka štefani, čufti, rizi bizi v več oblikah … pa tudi sangria, grog, vroča čokolada … Receptov in nasvetov, ki so razdeljeni v dvanajst poglavij, smo našteli več kot 120.

Kroketi

 • 1 kg kuhanega krompirja
 • 350 g ostre moke
 • 1–2 jajci
 • 50 g masla
 • sol
 • pest naribanega sira po želji

Dodatno

 • 2 jajci
 • malo mleka
 • drobtine
 • ostra moka za pomokanje
 • olje za cvrtje

Priprava

1. Krompir olupimo in skuhamo v slanem kropu. Odcedimo in še vročega dobro pretlačimo.

2. Dodamo maslo, žličko soli, moko in 1–2 jajci – količina jajc je odvisna od velikosti in sorte uporabljenega krompirja (ali je bolj ali manj škrobnat) – ter po želji naribani sir. Vse skupaj zgnetemo v mehko testo, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Testo je še vedno vroče, mehko. Takšno mora biti, da bodo svaljki rahli.

3. Testo razdelimo na več kosov. Tiste, s katerimi ne delamo, pokrijemo, da se ne izsušijo. Vsak kos razvaljamo v dolg svaljek in narežemo na več manjših kosov. Oblikujemo jih v manjše svaljke in odlagamo na pomokano površino.

4. Svaljke okopamo v raztepenih jajcih z malo mleka in povaljamo v drobtinah. Segrejemo olje in jih ocvremo. Ocvrte odlagamo na mrežico, da se maščoba odcedi, in jih šele potem odložimo na papirnato brisačo. Če bi kroketi stali v mastni papirnati brisači, bi (p)ostali mastni.

Priporočamo še: Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč

Fotografije: Urška Fartelj iz knjige Skupaj za mizo

Onaplus.si: Ne boste verjeli, za kaj vse so dobre mandarine, pa tudi, kako uporabni so olupki
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana