Krompirjev pire z grahom: hitra priloga, ki izboljša kosilo
Odpri galerijo
A+ A-
Morda bi mislili, da večina zavije z očmi, ki pride na mizo kremna gmota zelene barve – pa ni tako. Ne, če je na mizi grahov pire.
Vsi poznamo star trik, kako mulcem, ki se otepajo vitaminov, podtakniti nekaj zelenjave. Grah v krompirjevem pireju je genialna kombinacija, ker ne gre za kompromis, temveč izboljšanje okusa, hranilnosti in seveda barve. Tole so, skratka, pirejeva nova oblačila.
Sestavine
- 1 kg krompirja za kuhanje
- 250 g zamrznjenega graha
- 300 ml mleka
- 2 stroka česna
- 80 g masla
Priprava
- V kozico vlijemo mleko, vanj vržemo malo strta stroka česna in stresemo zamrznjen grah.
- Kozico postavimo na šporget in kuhamo toliko časa, da se grah zmehča, približno 15–20 minut.
- Iz kozice nato poberemo česen in grah pretlačimo res do finega. Priporočava uporabo visokohitrostnega blenderja.
- Krompir olupimo in narežemo na enako velike kose, ki pa ne smejo biti premajhni.
- Narezan krompir stresemo v lonec, mu dodamo 2 žlički soli in prilijemo zadosti hladne vode. Pisker pristavimo na močan ogenj in segrevamo do vretja. Ogenj zmanjšamo, da bučno vrenje ukrotimo do prijetnega brbotanja. Krompir naj se kuha približno 20 minut – nož mora skozenj preiti z lahkoto. Nato ga stresemo v cedilo in pustimo, da voda z njega odpari.
- Za ekstra kremnost krompir s spatulo pretlačimo skozi fino cedilo, sicer pa je dovolj, da ga pomečkamo s tlačilko za krompir.
- H krompirju vmešamo maslo, nato pa še zeleni grahov pire. Če je pregosto, prilijemo malo mleka, če manjka soli, pa popravimo tudi to.
Datum Objave: 29.2.2024 ob 07:02