Odprta Kuhinja

Krompirjev pire z grahom: hitra priloga, ki izboljša kosilo

Odličen način, kako pripraviti bolj polnovreden pire. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Morda bi mislili, da večina zavije z očmi, ki pride na mizo kremna gmota zelene barve – pa ni tako. Ne, če je na mizi grahov pire.

Vsi poznamo star trik, kako mulcem, ki se otepajo vitaminov, podtakniti nekaj zelenjave. Grah v krompirjevem pireju je genialna kombinacija, ker ne gre za kompromis, temveč izboljšanje okusa, hranilnosti in seveda barve. Tole so, skratka, pirejeva nova oblačila.

Sestavine

 • 1 kg krompirja za kuhanje
 • 250 g zamrznjenega graha
 • 300 ml mleka
 • 2 stroka česna
 • 80 g masla

Priprava

 1. V kozico vlijemo mleko, vanj vržemo malo strta stroka česna in stresemo zamrznjen grah.
 2. Kozico postavimo na šporget in kuhamo toliko časa, da se grah zmehča, približno 15–20 minut.
 3. Iz kozice nato poberemo česen in grah pretlačimo res do finega. Priporočava uporabo visokohitrost­nega blenderja.
 4. Krompir olupimo in narežemo na enako velike kose, ki pa ne smejo biti premajhni.
 5. Narezan krompir stresemo v lonec, mu dodamo 2 žlički soli in prilijemo zadosti hladne vode. Pisker pristavimo na močan ogenj in segrevamo do vretja. Ogenj zmanjšamo, da bučno vrenje ukrotimo do prijetnega brbotanja. Krompir naj se kuha približno 20 minut – nož mora skozenj preiti z lahkoto. Nato ga stresemo v cedilo in pustimo, da voda z njega odpari.
 6. Za ekstra kremnost krompir s spatulo pretlačimo skozi fino cedilo, sicer pa je dovolj, da ga pomečkamo s tlačilko za krompir.
 7. H krompirju vmešamo maslo, nato pa še zeleni grahov pire. Če je pregosto, prilijemo malo mleka, če manjka soli, pa popravimo tudi to.

image_alt
Pozabite na sarme, poskusite napolniti to zelenjavo, ki jo imate gotovo doma

 

Datum Objave: 29.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

krompirprilogastročnicepire

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.