Odprta Kuhinja

Kruhovi cmoki s pehtranom in jagodami (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
In zakaj vi vedno delate samo slane in kuhane v kropu? Tole so kot nekakšni mafinčki.


Okusa jagod in pehtrana se izjemno dobro ujemata, dodate pa lahko marsikaj sezonskega, od bezgovih cvetkov naprej. Ta recept je še ena možnost za porabo starega kruha – saj veste, da smo alergični na vsak košček, ki se – bognedaj – zavrže.Sestavine  • 4 stare žemlje ali kajzerice

  • 80 g masla

  • 3 jajčka

  • vrečka vaniljevega sladkorja

  • 3 krepke žlice navadnega sladkorja

  • 2 žlici kisle smetane

  • 1 dl mleka

  • 3 krepke vejice pehtrana

  • 500 g jagod

  • 2 žlici sladkorja


Priprava


1. Kajzerice narežemo na kocke, velike približno 1 x 1 cm. Lahko je tudi navaden kruh, v tem primeru najtrše dele skorje odstranimo.

2. V ponvi segrejemo maslo in na njem popečemo kocke kruha, nato jih pretresemo v veliko skledo in damo na stran, da se ohladijo.

3. V posodi zmešamo 3 jajca, kislo smetano, mleko, dodamo vaniljev in navadni sladkor.

4. Pehtran drobno nasekljamo in pomešamo v jajčno-mlečno mešanico – preverimo, da je dovolj stepena in se beljak ne vleče, nato jo prelijemo po ohlajenih kockah kruha in znova damo na stran, da se vsrka vsa tekočina, to bo najmanj pol ure.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj.

6. Ko se kajzerice napojijo, oblikujemo cmoke: če bomo delali manjše, jih bo dvanajst, če večje, pa kakšnih osem. Manjši bodo veliki za vdolbino klasičnega pekača za mafine.

7. Cmoke damo v pekač za mafine in v pečico, dovolj bo 20 minut, toliko, da zakrkne jajce, kar se zgodi, ko je temperatura sredi cmoka nekaj manj kot 70 stopinj.

8. V tem času podušimo jagode: če so kisle, jim dodamo več sladkorja, če so »samo« sladke, za žličko balzamičnega kisa. V ponev jih dodamo postopoma: prve se bodo razpustile v marmelado, zadnje bodo imele še »ugriz« in bo omaka zanimivejša.

9. Vroče cmoke preložimo na desertne krožnike, dodamo dušene jagode, lahko pa tudi kepico sladoleda in nekaj užitnih cvetov.
Namig: Cmoke bi seveda lahko tudi skuhali, kot slane. Če se odločimo za pečico, bodo malo trši kot kuhani, zato jih postrežemo z nožem in vilicami.

Priporočamo še: Tako bo jagodičevje ostalo sveže do dva tedna

Fotografija in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 27.5.2022 ob 17:05

Več iz te teme:

videojagodepehtrankruhovi cmoki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.