Tako bo jagodičevje ostalo sveže do dva tedna

Fotografija: Magone/Getty Images

Lahko jagodičevje v hladilniku res počaka dva tedna?

Jagodičevje je eno izmed najbolj priljubljenih vrst sadja, a tudi najbolj krhko in hitro pokvarljivo. Nežne jagode in borovnice namreč po tem, ko jih prinesemo iz trgovine, ne zdržijo prav dolgo časa. Kaj hitro se zgodi, da se na njih nabere plesen ali pa začnejo gniti. A obstaja trik, s katerim poskrbimo, da bodo v hladilniku zdržale dlje. Celo do dveh tednov!

Sliši se neverjetno in tudi mi smo bili najprej malce skeptični. A po ogledu videa smo ugotovili, da je podaljšanje svežine jagodičevja pravzaprav čisto mogoče. Že res, da so jagode, maline in borovnice precej krhke. A v resnici navadno hitro propadejo zaradi plesni in ne gnitja. Slednja nastane zaradi spor, ki so na njihovi površini: ko se enkrat razraste, skoraj ni več poti nazaj. Zato moramo ukrepati preventivno in takoj, ko se s košarico svežega jagodičevja vrnemo iz trgovine.

Najslabše, kar lahko naredimo, je, da jagode in podobno sadje po prihodu domov pustimo v plastičnih košaricah, v katerih smo ga kupili. Da bi se obdržalo čim dlje časa, ga bi bilo veliko bolj pametno čim prej oprati. Na ta način bomo odstranili umazanijo, škropiva in bakterije, pa tudi morebitne zametke plesni. A le voda ne bo dovolj. Temeljitega čiščenja se bomo namreč lotili s kisom.

V skledo natočite destilirani kis in vodo v razmerju ena proti tri. Nato v mešanici namočite jagodičevje in ga v njej pustite vsaj 10 minut. Jagode, borovnice ali maline nato sperite pod tekočo vodo, nato pa je izredno pomembno, da jih osušite s pomočjo papirnatih brisačk. Vlažne se bodo namreč v hladilniku prej pokvarile.

Nato stekleno posodo z zatesnjenim pokrovom obložite s papirnatimi brisačkami in vanjo shranite jagodičevje. Vse skupaj prekrijete še z enim slojem brisačk, nato pa še s pripadajočim pokrovom. Shranite v hladilnik, kjer bo sveže jagodičevje počakalo tudi do dveh tednov. Preverite!

Pred časom pa vas je izjemno zanimal tudi prispevek o tem, zakaj bi morali jagode pred zaužitjem namakati v slani vodi. Preverite tukaj!

Preberite še: Tako izboljšate jagode iz trgovine, ki nimajo okusa

Povzela: E.N.

Fotografija: Magone/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana