Kutinova marmelada z medenjakovimi začimbami

Če kaj, potem je kutina znana po marmeladah.

Morda je ta peka v pečici majhna razvada, saj ni treba nenehno skrbeti in mešati, pa se vseeno ne bo prijelo na posodo in zažgalo. Hkrati pa dobi tisti pravi okus po marmeladi starih mam: saj veste, dobro kuhano in dobro pečeno. Sama želira in dobi primerno gostoto, še preveč, zato tudi dodam vodo in limono. Ampak marmelada, za katero sem izbrala ta recept, je posebna in se zanjo izplača potruditi, bo praznični hit na mizi.

Okus je poseben in ravno s kuhanjem in peko razvije ta žlahtni, ne preveč osladni okus, ki včasih pri marmeladah hitro zmoti. Je med osvežilnim in staromodnim. Dobro se ujema z divjačino, tudi svinjino, v sladicah pa je dovolj žlica kutinove marmelade ali kutina kot taka v jabolčnem zavitku – za obliznit prste.

Sestavine

– 4500 g kutinovega mesa (narezanega, brez peščišč)
– 2 l vode
– 100 ml ruma
– 1500 g sladkorja
– 35 g začimbne mešanice za medenjake
– sok 3 limon

Priprava

1. Kutine pod vodo skrtačimo in nato narežemo na manjše koščke. Naložimo v lonec, primeren za v pečico, dolijemo vodo in kuhljamo 30–40 minut, nato kutine zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladkor, pomešan z začimbami, nato kuhamo približno uro.

2. Pečico vključimo na 160 stopinj, vanjo prestavimo lonec z marmelado in pečemo 3–4 ure. Vsake pol ure premešamo.

3. V zadnje pol ure peke prilijemo limonov sok in premešamo.

4. Kozarce ogrejemo in napolnimo z marmelado, pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohladi.

Priporočamo: To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed