Odprta Kuhinja

Legendarna solata z zeljem in korenjem coleslaw

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Pisana zelenjavna priloga, ki jo poznajo povsod po svetu. Tako jo pripravi eden največjih mojstrov žara v Ameriki.


Coleslaw je zares znamenita ameriška solata iz narezanega zelja in korenčka, ki ju zmešamo s kremasto majonezno polivko. Predstavlja protiutež mesnim dobrotam z žara, odlično pa se obnese v burgerjih in ob natrgani svinjini. Mojster žara Big Moe Cason, ki je nedolgo nazaj obiskal Slovenijo in nam zaupal kar nekaj žar modrosti, o katerih lahko berete tukaj, pa se je loti tako, da majoneze ne uporabi. V solatnem prelivu se znajdejo olje, gorčica, začimbe, jabolčni kis ter sol in poper.

Coleslaw


Dovolj za večji piknik (15 do 20 oseb).

  • 1 kg zelja

  • 1 kg korenja

  • 1–2 dl jabolčnega kisa

  • olje (po okusu)

  • 3 žličke gorčice

  • 3 žličke začimbne mešanice (kumina, timijan, origano ...)

  • sol, poper


Priprava


1. Najprej premešamo vse sestavine za solatni preliv. Če ga ne uporabimo takoj, ga zapremo v posodico in shranimo v hladilnik.

2. Zelje in korenje narežemo res na tanko – pri korenju si lahko pomagamo s posebnim lupilcem.

3. Tik preden postrežemo, premešamo narezano zelje in korenje s solatnim prelivom.

Opomba: Jabolčni kisi so različno kisli, zato to sestavino odmerite po svojem okusu.

Legendarna solata coleslaw, ki jo Big Moe Cason uporabi v burgerjih.
Legendarna solata coleslaw, ki jo Big Moe Cason uporabi v burgerjih.

Priporočamo tudi: Popečene bučke s sirom: recept, ki bo hit tudi pri vas doma

Naslovna fotografija: Fudio/Getty Images
Datum Objave: 30.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

korenježeljecoleslaw

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.