Losos v rdeči pesi na osvežilni solati

Solata, ki je sveža in hrustljava, ter riba, polna zemeljske topline rdeče pese. Odlična in lahkotna jed, ki ne obteži želodca.

Sestavine za 4 osebe

  • 500 g fileja lososa

Marinada

  • 1 sveža rdeča pesa
  • 2 dl soka rdeče pese
  • lovorov list, koriandrova zrna
  • sol, poper

Solata

  • večji koromač
  • jabolko
  • 2 pomaranči
  • 3 pesti kodraste endivije
  • svež koprc, sol, poper
  • oljčno olje
  • 1 dl grškega jogurta

Priprava

1. Lososu odstranimo koščice, narežemo ga na manjše kose in preložimo v večjo posodo (ali vakuumsko vrečko), priložimo olupljeno in nastrgano rdečo peso, sok rdeče pese in druge začimbe ter zelišča. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik čez noč.

2. Solata: vso zelenjavo in sadje operemo. Solato otrebimo in dobro osušimo. Koromaču odstranimo oleseneli del in ga narežemo na zelo tanke rezine. Jabolku izdolbemo zgolj sredico in ga prav tako narežemo na tanke palčke (julienne). Pomarančo filiramo.

3. V skledi za solato zmešamo grški jogurt, oljčno olje, sol, poper in dodamo preostale sestavine (solata, koromač, jabolko), ki smo jih očistili. Nazadnje solato potresemo s svežim koprcem.

4. Zaključevanje jedi: fileje lososa vzamemo iz marinade in jih na ponvi z nekaj maščobe na kožni strani pečemo pri­bližno 10 minut oz. odvisno od debeline fileja. Na koncu file za nekaj sekund obrnemo še na mesni del in ga narahlo zapečemo. Kose razporedimo po solati in ponudimo.

Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana