Makaroni s sirovo omako iz pečice

Znameniti Mac’n’cheese.

Prejšnji teden smo pisali o tem, da niso vse testenine primerne za vse omake. Kako jih kombiniramo, lahko berete tukaj. Prav gotovo pa so makaroni tisti, ki jih najpogosteje najdemo v kombinaciji s sirovo omako. Takšno svileno in gosto. Mmm!

Priprava 15 minut, čas peke 25–30 minut.

Sestavine

– 500 g makaronov
– 2 žlici masla in še 1 za posip
– 3–4 žlice moke, liter mleka
– žlička gorčice
– 500 g sira cheddar ali gavda
– lovorjev list, sol, poper
– 3 žlice krušnih drobtin

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten pekač za narastke. Sir naribamo.

2. V večjem loncu pristavimo vodo. Ko zavre, jo solimo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih napol ali kvečjemu al dente, nato jih odcedimo in prihranimo.

3. Že med kuhanjem testenin v kozici segrejemo 2 žlici masla, dodamo moko in z metlico krepko mešamo. Počasi prilivamo mleko, mešamo, začinimo z lovorjem, gorčico in kuhamo 5 minut, da se omaka lepo zgosti. Potem odstranimo lovor in v bešamel postopno vmešamo nariban sir ter vsakokrat počakamo, da se raztopi. Nazadnje solimo in popramo po okusu.

4. V pekač naložimo kuhane testenine, vse skupaj pa prelijemo s sirovim bešamelom. Premešamo.

5. Posebej na hitro segrejemo maslo z drobtinami in jih potresemo po makaronih.

6. Model porinemo v pečico za 25–30 minut in makaroni so nared.

Namig: Ponudimo s sezonsko solato, na primer zeljno.
Priporočamo še: Kaj nas Marie Kondo lahko nauči o pospravljanju kuhinje
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana