Nedeljska sladica: marmorni kolač donavski valovi

Sladica, ki je v obliki kock pogosto na nedeljski mizi, se je tokrat zaljubila v tipičnega predstavnika med kolači, ki simbolizirajo peko veselega decembra. Ta pa je pred vrati in kar kliče, da spoznamo to strastno razmerje čokoladnih not, vaniljeve kreme in vloženih višenj.

Donavski valovi kot marmorni kolač

Kremni nadev

  • 200 g sira maskarpone
  • 35 g sladkorja v prahu
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • zvrhana žlička koruznega škroba (lahko tudi praška za vaniljev puding)
  • 1 jajce
  • sok in lupinica 1/2 limone

Biskvit

  • 4 jajca (velikosti M)
  • 200 g sladkorja
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 70 g olja
  • 150 g kisle smetane
  • 225 g bele pirine moke
  • 7 g pecilnega praška
  • zvrhana žlica temnega kakava

Dodatno

  • 200 g vloženih višenj
  • 200 g čokolade po želji

Priprava

1. Pečico vključimo na 190 stopinj, namastimo model za šarkelj. Moko in pecilni prašek presejemo.

2. Najprej naredimo kremni nadev: z metlico ali vilicami kar na roke zmešamo vse sestavine.

3. Lotimo se biskvita: jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, da se količina potroji.

4. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje.

5. Moko primešamo jajčni masi. Lahko ročno ali z mešalnikom na majhni hitrosti. Na koncu premešamo še s silikonsko spatulo, da res zajamemo vse, kar se je nabralo na dnu in steni posode.

6. Polovico mase pretresemo v drugo posodo.

7. Drugi polovici pa dodamo kakav in ga ročno umešamo.

8. Testo prelijemo v model: najprej polovico kakavovega, nato polovico svetlega, po sredini z žlico naložimo še ves kremni nadev, ki se bo malo potopil, saj je gostejši od testa. Posujemo s polovico višenj (lahko jih kar s prsti malo potunkamo) in prekrijemo s preostankom kakavovega biskvita. Spet posujemo z višnjami ter zaključimo s svetlim biskvitom.

9. Pekač potolčemo ob mizo, da se testo razporedi, in postavimo v pečico za približno 40 minut.

10. Ko je kolač pečen, počakamo 10 minut, nato ga prevrnemo na mrežico, kjer naj se ohladi.

Takšen pa je kolač v prerezu.
Namig: Po želji lahko kolač pred postrežbo prelijemo s stopljeno čokolado.
Priporočamo še: Vanilice, piškoti, ki se topijo v ustih
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed