Odprta Kuhinja

Metin sirup: priročna ideja, kam s presežkom mete na vrtu

Odpri galerijo
A+   A-
Tudi z vaših gredic vse diši po sveži meti? Zakaj ne bi iz nje pripravili zaloge sirupa za osvežilno pijačo, ki bo trajala vse poletje!Meta je nadvse hvaležno zelišče, ki od nas ne potrebuje posebne skrbi in pozornosti. Ko ji enkrat nudimo osnovne pogoje za življenje, se bo začela divje razraščati iz sezone v sezono in naš vrt bo kaj kmalu dišal po zavojčku žvečilnih gumijev ali pa tubi zobne paste. Če je imamo na vrtu veliko, nam s svojim značilnim vonjem pomaga odganjati komarje in nezaželen mrčes, mi pa jo bomo danes uporabili za nekaj drugega. Pripravili bomo enostaven metin sirup, ki bo odlična osvežilna pijača v vročih dneh.

Sestavine  • 2 velika šopka mete

  • 2 l vode

  • 2 kg sladkorja

  • 2 limoni

  • žlička citronske kisline


Priprava


1. Najprej v velikem loncu zavremo vodo, jo odstavimo s štedilnika in vanjo zmešamo sladkor in citronsko kislino ter mešamo, da se stopita.

2. Meto narežemo z nožem, limone dobro operemo in jih narežemo na kolobarje.

3. Meto stresemo v še toplo vodo, na vrh gladine pa zložimo kolobarje limone. Pokrijemo in pustimo počivati vsaj 24 ur, da se eterična olja mete izločijo v sladko vodo ter se pomešajo z aromo limone.

4. Naslednji dan sirup precedimo (meto dobro ožamemo) in ga shranimo v sterilizirane steklenice ter jih neprodušno zapremo.
Opomba: Se še spomnite, ko smo pisali, kako je treba pripraviti sirup, da steklenice slučajno ne bi počile? Ker gre pri metinem za podoben princip, moramo tudi tukaj upoštevati pravilo sterilizacije. Če steklenic pred vlivanjem ne boste razkužili, se bodo v sirupu pojavili mehurčki in nerazkužene zatesnjene steklenice bodo preprosto eksplodirale, saj bodo imele bakterije idealne pogoje. Kako steriliziramo steklenice, pa si preberite na tej povezavi. 

Preberite še: Melisin sirup z limeto

Fotografija: Nikolay_Donetsk/Getty Images

 
Datum Objave: 28.7.2021 ob 08:07

Več iz te teme:

sirupmetametin sirup

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.