Mladi krompir: 3 noro dobre ideje za pripravo
Odpri galerijo
A+ A-
Krompirjevih receptov ni nikoli dovolj, kajne? Tokrat priporočamo, da mladi krompir spečete kot nabodala, s skuto v pečici ali s smetano in šampinjoni.
Aktualno: TOP 15 receptov z bezgom
Vsi recepti so za 4 osebe.
Nabodala
- 600 g malih mladih krompirjev
- 300 g dimljene slanine
Krompir očistimo in ga v slanem kropu kuhamo približno deset minut, da se zmehča. Odcedimo in počakamo, da se malce ohladi. Slanino narežemo na približno centimeter debele rezine ter jih izmenično s krompirjem nabadamo na paličice. Nabodala na žaru ali vroči ponvi pečemo deset minut, vmes obrnemo, in postrežemo.
S skuto iz pečice
- 500 g mladega krompirja
- 250 g pasirane skute
- 130 g kisle smetane
- 80 g sira čedar
- 1 strok česna
- pest drobnjaka
- sol, poper
Krompir pod tekočo vodo temeljito zdrgnemo in ga v slanem kropu kuhamo približno deset minut, da se zmehča, nato ga odcedimo. Drobnjak in česen nasekljamo, sir naribamo. V posodi dobro zmešamo skuto, kislo smetano, česen, drobnjak, sol in poper. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, krompir razporedimo v ognjevarno posodo, ki smo jo malo namastili, prelijemo s skutno zmesjo in potresemo s sirom. Pečemo 40 do 50 minut.
S smetanovimi šampinjoni
- 1 kg mladega krompirja
- 400 g šampinjonov
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 30 g parmezana
- 2 dl sladke smetane
- sol, poper
Krompir in šampinjone očistimo, večje po potrebi prepolovimo, čebulo in česen olupimo in nasekljamo, parmezan naribamo. V slanem kropu kuhamo krompir približno 15 minut, da se zmehča, in ga odcedimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj in vanjo za nekaj minut postavimo krompir, da se hrustljavo zapeče. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, ko zarumeni, jo odstranimo, dodamo še malo olja in na njem popečemo šampinjone, do dobijo lepo rjavo barvo. Nato v ponev vrnemo čebulo, premešamo in dodamo še česen, smetano, sol in poper. Kuhamo nekaj minut, da se smetana zgosti, dodamo parmezan, premešamo, dodamo pečen krompir in postrežemo.
Deloindom.si: To je razlog, zakaj bi morali na vrt potresti žlico sladkorja
Povzela: B. K. P.
Naslovna fotografija: Galina Tolochko/GETTY IMAGES
Datum Objave: 25.5.2022 ob 07:05