Na belo ali rdeče

Priljubljeno mediteransko jed buzaro jemo z rokami, omako pa pomažemo s kruhom.

Morski sadeži, najpogosteje raki ali školjke, pripravljeni na buzaro, so preprosta in okusna jed, ki jo pripravljamo na dva načina, belo in rdeče, s paradižnikom ali brez njega. Recepti se razlikujejo tudi po uporabi čebule. Obvezne sestavine so česen, peteršilj in vino. Buzari med kuhanjem ne dolivamo vode, a se kljub temu lahko zgodi, da bo preredka. V tem primeru omako zgostimo z nekaj žlicami krušnih drobtin. Običajno se ponudi kot topla predjed, obvezno s kruhom, ki ga pomakamo v buzaro. Školjke in rake, na buzari najpogosteje pripravimo škampe, brez zadrege jemo z rokami. Pravzaprav bi jih s priborom težko. Zato na mizo postavimo tudi skodelice z vodo z rezinami limone, da si lahko sproti umijemo popackane prste.

Sestavine za 4 osebe

– 1,5 kg klapavic
– 1 srednje velika čebula
– 3 do 4 stroki česna
– 3 do 4 zelo zreli paradižniki ali
– nekaj žlic domače mezge
– 3 do 4 dl belega vina
– šopek peteršilja
– oljčno olje

Priprava

Na olju na šibkem ognju prepražimo nasekljano čebulo in česen, ko ovene in zadiši, dodamo zelo drobno nasekljan paradižnik in peteršilj. Dušimo, da se paradižnik zmehča in razpusti. Dodamo sveže klapavice. Kuhamo 10 minut, vmes pretresemo. Školjke bodo spustile vodo in se začele odpirati. Dolijemo vino in kuhamo še 5 do 10 minut, da se školjke do konca skuhajo in alkohol izpari.

Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/zia_shusha

Preberite še: Školjke: pravila nakupa in priprave

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.