Nadevan piščanec po družinskem receptu

Odpri galerijo
A+ A-
To ni vsakodnevna jed. Rezervirana je za posebne priložnosti, kot je božična večerja, pravi avtorica recepta Špela Vodovc.
Če se vam cedijo sline, čim prej poskrbite za dobrega piščanca, vse ostale sestavine pa imate najverjetneje že doma. Uživajte v sočni pečenki!

Špela Vodovc bo s sveže prevedeno knjigo navduševala v nemško govorečih deželah.
Za 4-6 oseb.
Nadevan piščanec
Nadev
- 250 g suhega belega kruha ali žemelj
- 1 srednje velika čebula
- sončnično olje
- 300 ml vročega mleka
- sol in poper
- 2 vejici peteršilja
- 2 jajci
Piščanec
- 1 piščanec (pb. 1,6 kg)
- sol
- 1 limona
- sončnično olje
Potrebovali boste tudi
- šivanka
- sukanec
Priprava
1. Kruh narežemo na manjše kose. Drobno sesekljano čebulo na olju zlato rjavo prepražimo in dodamo kruhu. Prelijemo s toplim mlekom, premešamo, da se ves kruh napoji. Dodamo sol, poper, drobno nasekljan peteršilj in premešamo. Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo razžvrkljana jajca in premešamo.
2. Ventilacijsko pečico vključimo na 200 °C.
3. Piščanca operemo in osušimo s papirnato kuhinjsko krpo. Votlino napolnimo z nadevom in odprtino zašijemo.
4. Piščanca po vsej površini natremo s soljo in sokom limone. Položimo ga v pekač, prelijemo z oljem in pečemo približno 2 uri. Med peko ga večkrat prelijemo z maščobo, ki se izcedi iz mesa.
5. Pred serviranjem odstranimo sukanec.
Knjiga je na voljo na Cook Eat Slovenia.
Naslovna fotografija: Mateja Jordovič Potičnik
Datum Objave: 22.12.2021 ob 09:12