Najbolj preprosta miso juha, kar si jih lahko predstavljate

Izjemno priljubljena juha iz japonske kuhinje, ki je polna zdravja in vitalne energije.

Približno sto let pred mano se je na Japonskem, v ugledno samurajsko rodbino, rodil Mikao Usui, utemeljitelj po vsem svetu znane metode reiki. Reiki proučujem in poučujem zadnjih dvajset let, in kolikor vem, mojster ni imel posebnega vpliva na japonsko kulinariko. Meni pa se je zgodilo, da sem prav zaradi njega in reikija postala pozorna na japonsko tradicijo. Ikebane, karate, haiku poezija, zeleni čaj, miso juha in že smo pri mizi. Od japonske tradicije me je še najbolj pritegnila kulinarika.

Japonska kuhinja je prevladujoče ribja, zato so moji krožniki v restavracijah ostajali pri vege sušiju. Doma mi zvijanje alg v rolice, napolnjene z ravno prav kuhanim rižem prave sorte ni šlo prav dobro od rok, zato sem se posvetila juham. To je mnogo bolj preprosto in osrečujoče. Biti zadovoljen, izpolnjen in srečen je zelo japonsko. Prav tako je v skladu z njihovo tradicijo, da se kuhanju popolnoma posvetiš. Skladnost, malo sestavin, poseben način rezanja in oster nož so glavni pristopi.

Nož sem imela, še preden sem se navdušila nad japonsko kuhinjo. Nekdo mi ga je podaril hkrati s posebnim lesenim zaščitnim tokom. Očitno je lahko videl mojo prihodnost. Nož je velik in oster, pa še navodila za uporabo so me povsem odvrnila od tega, da bi ga kdaj vzela v roke. Nož, je pisalo, je osebna last kuharja. Ni v navadi, da bi ga uporabljali kar vsi po vrsti. V naši precej frekventni kuhinji bi to težko upoštevala. Razen … nož po vsaki uporabi skrbno sperite s hladno vodo (nikoli vročo), obrišite z mehko suho krpo in vrnite v zaščitni tok. Če bi upoštevali to pravilo, se ga nihče drug ne bi več dotaknil.

Lotila sem se torej miso juh. Treba je povedati, da so te juhe zelo popularne in da so praviloma narejene na ribji osnovi, tudi če v njih ni rib. Ta jušna osnova, daši, je alternativno lahko pripravljena iz alg in gob. Moj nasvet? Miso juha je super tudi brez jušne osnove. Močno sem se potrudila in zadevo raziskala, ker so mi miso juhe res všeč. Poštar mi je prinesel celo kuharsko knjigo, Vegan Japanesy, z recepti, prilagojenimi za kuhanje doma. Tudi z nožem sem se spoprijateljila, tu in tam ga obrišem in pospravim na njegovo mesto.

Današnji recept je najbolj preprosta miso juha, kar si jih lahko predstavljate. Za bolj japonski vtis naj bodo skledice čim lepše, žlice lesene, zelenjavo pa lahko ribarite iz juhe z japonskimi palčkami. Želim vam veliko sreče in zadovoljstva. Mikao Usui bi tu dodal pet pravil za zdravo življenje. Samo danes se ne jezite in ne skrbite, uživajte v tem, kar počnete, bodite spoštljivi in prijazni. Takšna juha bo polna vitalne energije in seveda zdravilna.

Miso juha

Za dve skodelici.

  • 1 korenček
  • 2 cm svežega ingverja
  • pol manjšega brokolija
  • za eno pest šitak
  • svetli del pora
  • žlica sezamovega olja
  • žlica sojine omake
  • zvrhana žlica temne miso paste
  • morda malo soli

Priprava

1. Korenček očistite in narežite na kratke palčke. Brokoli nalomite na majhne cvetke. Kocen olupite in mehkejši del narežite na palčke. Lepo bo, če bodo iste velikosti kot pri korenčku. Z žličko ostrgajte korenino ingverja. Narežite na tanke rezinice, da prerežete vlakna, nato na palčke. Beli del pora narežite tanko in poševno, preostali zeleni del uporabite za kaj drugega. Odlomite gobje klobučke, betke zavrzite. Majhne šitake pustite cele, večje narežite na četrtine ali osmine, odvisno od velikosti.

2. Vso zelenjavo na hitro popražite na sezamovem olju. Še preden bi se zelenjava obarvala, jo zalijte s 400 ml vode.

3. Dodajte sojino omako in kuhajte 5–10 minut, kakor vam je všeč kuhana zelenjava, bolj ali manj čvrsta.

4. Miso pasto zmešajte posebej z malo vode. Vlijte jo v kuhano juho, premešajte, preverite, ali je dovolj slana, in takoj nalijte v skledici.

Namig: Miso pasta je fermentirana soja, lahko tudi riž ali ječmen. Juham doda poseben okus, vitamine in minerale. Kupite jo lahko na spletu.
Priporočamo še: 6 smešno preprostih prazničnih prigrizkov, ko nam zmanjka časa
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana