Najboljša porova kremna juha s pečenim česnom

Ta juha se poje ravno tako kremna, kot se skuha. V hladnem zimskem času se najbolj razveselimo stvari, ki nas pogrejejo do kosti.

Midva se najraje pogrejeva z župo, ki jo razganja od okusa. Tale porova s pečenim česnom je nežne kremne teksture, a drznega okusa. Za njeno gostoto sva poskrbela s krompirjem namesto s škrobom, moko ali smetano. Kremne juhe so kot nalašč za hrustljave dodatke, kot so hrustljavo pečene kruhove kocke. Če jim sledi zajetna sladica, na primer kvašen cmok, je kosilo kar takoj kompletno.

Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 3 pori (brez temno zelenega dela)
  • 1 čebula
  • 3 cele glave česna
  • 3 žlice masla
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • žlica osmukanega svežega timijana
  • žlica limoninega soka ali jabolčnega kisa
  • sol, poper

Priprava

1. Peka česna: vsem trem glavam česna odrežemo vrh, tako da se vidi prerez vseh strokov. Odsekani del zavržemo, površino reza na stroku pa premažemo z oljčnim oljem in posujemo s soljo in poprom.

2. Vsako glavo zavijemo v kos aluminijaste folije. Aluminijaste paketke postavimo v pečico, segreto na 200 °C. Po 30 minutah aluminijaste zavoje ukrademo pečici, jih razpremo in pustimo nekaj minut, da se zmehčani česen ohladi.

3. Iz vsakega stroka posebej iztisnemo sredico. To zbiramo v posodi, na koncu pa jo pretlačimo z vilicami.

4. Priprava zelenjave: najprej se lotimo rezanja in sekljanja. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Poru odrežemo večino zelenega dela in ga shranimo za kako juho. Preostali por po dolgem razpolovimo in speremo pod tekočo vodo, nato pa na tanko narežemo. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo.

5. V pisker vržemo maslo, ga pristavimo nad srednje močan ogenj in na njem pražimo čebulo toliko časa, da začne ob robovih rjaveti.
Dodamo por, krompir in timijan. Pražimo, dokler se por ne zmehča in postekleni.

6. Dodamo pretlačen pečeni česen in dolijemo jušno osnovo.

7. Zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj in kastrolo pokrijemo.

8. Juha naj brbota toliko časa, da se krompir povsem zmehča, kakih 20 minut.

9. Zdaj moramo neugledno čorbo preobraziti v svilnato kremno juho. To delo najbolje opravi visokohitrostni sekljalnik (»high-speed blender«), a se bosta v redu odrezala tudi palični mešalnik ali multipraktik.

10. V juho vmešamo žlico limoninega soka ali kisa, po okusu jo dosolimo in popramo.

Namig: Po želji jo lahko obogatimo še s sladko smetano. Midva sva jo uporabila za polepšanje krožnika.
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed