Najboljši način, kako porabiti brokoli, ki vas čaka v hladilniku
Zopet je na sporedu bliskovito hiter in izjemno iznajdljiv recept za hitro kosilo med tednom. Že res, da bo to jed iz repertoarja testenine in njoki, a nikakor takšna, kot ste je vajeni. Z le malo truda jo bomo namreč naredili sami, hkrati pa poskrbeli, da bomo vanjo zmešali lep odmerek vitaminov, mineralov in vlaknin. Po zgledu instagram chefa Angela Coassina, ki ustvarja kulinarični profil Cooking with Bello, bomo pripravili brokolijeve njoke, ki bodo nared v pičlih 20 minutah.
Testo bomo zamesili kar v multipraktiku, in sicer tako, da bomo zmleli celo drevesce brokolija in mu dodali moko, da nastane lepo zelena kepica. Da si prihranimo čas z oblikovanjem, bomo testo kar s škarjami razrezali neposredno v lonec in nato iz nekaj sestavin v ponvi le še pripravili omako. No, morda ji lahko rečemo kar zabela, saj bomo na ognju raztopili maslo, popražili slanino in vse skupaj zaokrožili z zajetno mero parmezana.
Predstavljamo si, da je takšno kosilo tudi odlična ideja, kako tudi najbolj zbirčne Metke prepričati, da pojedo nekaj zelenega.
Sestavine
- 300 g brokolija
- 400 g moke
Omaka
- 50 g pancete
- 30 g masla
- oljčno olje
- sol in poper
- 4 žlice parmezana
Priprava
- Brokoli operemo in ga skuhamo v slani vodi ali na sopari, kar nam bo vzelo približno 10 minut. Nato ga narežemo in položimo v multipraktik, dodamo moko in zmiksamo, da nastane gladka zmes. Slednjo postrgamo iz multipraktika in jo oblikujemo v trdno kepo.
- Na štedilniku zavremo vodo in jo solimo. Ko začne brbotati, podržimo kepo nad loncem ter jo s škarjami nastrižemo na manjše koščke, ki so podobni svaljkom. Kuhamo, dokler ne priplavajo na površino.
- Med tem na ponvi raztopimo maslo in mu primešamo oljčno olje. Na maščobi prepražimo koščke pancete, nato v ponev dodamo še kuhane brokolijeve njoke. Solimo in popramo ter posujemo s parmezanom in premešamo, da se slednji stopi in omaka dobi svilnato teksturo.