Najboljši nadev za piščanca, ki bo zvezda božične mize

Nadevan piščanec.

Že veste, kaj boste letos postavili na praznično mizo? Pripravili smo recept za preprosto jed, ki bo gotovo navdušila.

Vsako gospodinjstvo ima svoje tradicionalne božične recepte. Nekje se na prazničnem meniju znajdejo ribe, drugi si raje privoščijo rdeče meso, tretji perutnino. Če se boste sami odločili za slednje, predlagamo, da piščanca iz pečice s spodnjim receptom dvignete na še višji nivo. Pripravili ga bomo namreč z nadevom, ki mu mnogi pravijo kar fila.

Še preden se lotimo sestavin in priprave, pa nekaj napotkov. Nadev za piščanca je zelo preprosta reč, ključno pa je, da prej ponovimo nekaj osnov. Zelo pomembno vlogo bo v receptu odigrala dobra jušna osnova, zato je najbolje, da že kakšen dan prej pripravite domačo. Bistvo nadeva pa je seveda kruh. Če se le da, izberite rustikalnega, tako bo tekstura nadeva bistveno boljša.

Nadev za piščanca lahko spečemo kar v pekaču in tako pripravimo še eno čudovito prilogo, ki bo teknila tudi tistim, ki ne jedo mesa. (Foto: Getty Images)

Sestavine

  • štruca kruha, narezana na majhne kocke (pb. 500 g)
  • 6 žlic surovega masla
  • 2 veliki čebuli
  • 4 sesekljane paličice stebelne zelene
  • 4 sesekljani stroki česna
  • dve pesti sesekljanega žajblja
  • 4 vejice timijana
  • 480 ml jušne osnove
  • 2 veliki jajci
  • 1 čajna žlička soli
  • sveže mleti poper

Priprava

1. Najprej osušimo kruh. Štruco narežemo na majhne kocke in jo razporedimo po pekaču. Pečemo približno 90 minut na 110 stopinjah Celzija, vsake pol ure premešamo.

2. V ponvi raztopimo 4 žlice masla, dodamo sesekljano čebulo, zeleno in česen. Vse skupaj pražimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča.

3. Nato v ponev dodamo sesekljana zelišča in pustimo na štedilniku še dve minuti, nato pa ponev odstranimo z ognja.

4. V posodi zmešamo popraženo zelenjavo in zelišča ter primešamo krušne kocke. Dodamo zmešana jajca in jušno osnovo ter zopet premešamo. Nato v zmes vsujemo še sol in dodamo poper.

5. Na tem mestu lahko zmes nadevamo v piščanca, lahko pa jo pečemo tudi v pekaču z višjim robom (takšnem, kot ga uporabljamo za lazanjo, na primer). V tem primeru z maslom namastimo pekač. Stopimo preostali dve žlici masla in ju polijemo po vrhu.

6. Če ste maso nadevali v piščanca, ga pečete tako kot sicer. Ko bo meso nared, bo pečen tudi nadev. Če pa slednjega pečete posebej, ga pokrijte z aluminijasto folijo ter pecite 25 minut pri 190 stopinjah Celzija. Nato pekač odkrijte in pecite še 15 minut.

Preberite še: Klasike z Urško Fartelj: nadevane telečje prsi, ki jih preprosto morate znati pripraviti

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed