Najboljši slivov džem iz pečice
Odpri galerijo
A+ A-
Ste že pripravljeni, da bogato zalogo sliv, ki jo ponuja narava, pospravite za prihajajoče mesece? Če iščete preverjeno najboljši recept za džem, ste na pravem mestu.
Ta količina se bo pekla v črnem emajliranem pekaču, ki drži štiri litre.
Slivov džem iz pečice
- 5 kg sliv
- 0,5 kg sladkorja
- cimet po okusu
- 0,5–1 dl balzamičnega kisa
- 1,5–2 dl ruma
Priprava
1. Slive operemo in jim odstranimo koščice in peclje, lahko jih pustimo kar v polovičkah, jih naložimo v pekač in posujemo s sladkorjem, cimetom in zalijemo z rumom in balzamičnim kisom. Pozor: slive morajo biti vsaj dva prsta pod robom, da med peko ne bodo prekipele. Z rokami vse skupaj temeljito premečkamo, da se sladkor in druge sestavine enakomerno razporedijo med slive. Pokrijemo z gazo in pustimo stati nekaj ur, najlažje čez noč.
2. Naslednji dan damo slive v pečico, jo vklopimo na 200 stopinj Celzija in si za dve, tri ure najdemo drugo zaposlitev: ta džem je treba le od časa do časa pomešati in ostrgati stene posode.
3. Ko se količina džema približno prepolovi glede na količino, ki smo jo dali v pečico, steriliziramo kozarčke: segrejemo jih na 100 stopinj v pečici, operemo in temeljito obrišemo pokrovčke. Džem razporedimo v kozarčke (za približno 2,2 litra ga bo) s posebnim lijem.
4. Privijemo pokrovčke, obrnemo na glavo in postavljamo kozarčke drugega na drugega, da se hladijo zares počasi.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: najboljša kosila za september
Naslovna fotografija: ddsign_stock/Getty Images
Datum Objave: 31.8.2022 ob 07:08