Odprta Kuhinja

Najboljši slivov džem iz pečice

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ste že pripravljeni, da bogato zalogo sliv, ki jo ponuja narava, pospravite za prihajajoče mesece? Če iščete preverjeno najboljši recept za džem, ste na pravem mestu.


Ta slivov džem delam vsako leto, in to v več etapah, kakor dozorevajo slive, zato pomemben namig: dodatne sestavine, rum, sladkor, kis, prilagodite slivam: prve v sezoni potrebujejo manj kisa in veliko več sladkorja in se bodo tudi dlje pekle, ker vsebujejo veliko vode. Zadnje v sezoni potrebujejo veliko manj sladkorja in kisa toliko, da zadeva po okusu ni enodimenzionalna, torej samo sladka. Marsikdo doda v ta džem tudi malce soli, sama dodajam poper (10-krat obrnem mlinček). Nikoli pa se mi še ni zgodilo, da bi iz pečice prišel enak džem kot prej­šnjič, ne glede na enake količine dodatkov – narava pač nikoli ne da enakih sliv.

Ta količina se bo pekla v črnem emajliranem pekaču, ki drži štiri litre.

Slivov džem iz pečice  • 5 kg sliv

  • 0,5 kg sladkorja

  • cimet po okusu

  • 0,5–1 dl balzamičnega kisa

  • 1,5–2 dl ruma


Priprava


1. Slive operemo in jim odstranimo koščice in peclje, lahko jih pustimo kar v polovičkah, jih naložimo v pekač in posujemo s sladkorjem, cimetom in zalijemo z rumom in balzamičnim kisom. Pozor: slive morajo biti vsaj dva prsta pod robom, da med peko ne bodo prekipele. Z rokami vse skupaj temeljito premečkamo, da se sladkor in druge sestavine enakomerno razporedijo med slive. Pokrijemo z gazo in pustimo stati nekaj ur, najlažje čez noč.

2. Naslednji dan damo slive v pečico, jo vklopimo na 200 stopinj Celzija in si za dve, tri ure najdemo drugo zaposlitev: ta džem je treba le od časa do časa pomešati in ostrgati stene posode.

3. Ko se količina džema približno prepolovi glede na količino, ki smo jo dali v pečico, steriliziramo kozarčke: segrejemo jih na 100 stopinj v pečici, operemo in temeljito obrišemo pokrovčke. Džem razporedimo v kozarčke (za približno 2,2 litra ga bo) s posebnim lijem.

4. Privijemo pokrovčke, obrnemo na glavo in postavljamo kozarčke drugega na drugega, da se hladijo zares počasi.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: najboljša kosila za september

Naslovna fotografija: ddsign_stock/Getty Images
Datum Objave: 31.8.2022 ob 07:08

Več iz te teme:

marmelademarmeladasliveslivov džem

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.