Odprta Kuhinja

Najmehkejši kvašeni rogljički, ki jih pripravimo brez gnetenja

Odpri galerijo
A+   A-
Recept za puhaste kvašene rogljičke, ki so mehki kot oblački!


Kaj bomo pa danes spekli? Da malce presekamo med serijami piškotov, smo se tokrat odločili za nekaj slanega. In kvašenega. In puhastega! Na portalu Miss7 smo namreč zasledili odličen recept hrvaške kulinarične blogerke, ki si pravi Slavonka. Pri sosedih je nadvse znana in cenjena zaradi preprostih receptov, ki odlično uspejo. Če ne verjamete, predlagamo, da skočite na njen instagram profil, ki vas bo kaj hitro poslal v kuhinjo, da si tudi sami kaj pripravite.
Skratka, danes se bomo lotili kot oblaček puhastih kvašenih rogljičkov po Slavonkinem receptu. Kaj hitro bodo nared za v pečico, saj gnetenje ni potrebno. Stavimo, da jih bo po hitrem postopku tudi zmanjkalo!


Sestavine


*1 skodelica = skodelica s kapaciteto 250 mililitrov. Za 50 majhnih rogljičev.

  • 2 čajni žlički suhega kvasa

  • 1 žlička sladkorja (za kvas)

  • 1/4 skodelice tople vode

  • 2 žlici sladkorja

  • 1 skodelica toplega mleka

  • 1/2 skodelice sončničnega olja

  • 1 žlica soli

  • 2 jajci

  • 4 skodelice moke

  • 50 g topljenega masla


Priprava


1. Kvas raztopite v topli vodi in dodajte žlico sladkorja. Pokrijte s krpo in postavite na toplo za 10 minut.

2. V drugi posodi dobro premešajte skodelico toplega mleka, sončničnega olja, dve žlici sladkorja, žlico soli in 1 skodelico moke. Dobili boste osnovo za testo.

3. V posodici razžvrkljajte jajci in jih dodajte že zmešanim sestavinam.

4. Vsemu skupaj dodajte še kvasno mešanico, nato pa preostale tri skodelice moke in dobro premešajte. Dobili boste mehko testo. Pokrijte ga s krpo in postavite na toplo, dokler se ne podvoji.

5. Preden začnete oblikovati rogljičke, stopite maslo, da bo pripravljeno za mazanje. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija.

6. Testo razdelite na dva dela. Razvaljajte v krog, premažite z maslom in narežite na trikotnike. Zvijte jih v rogljičke in jih postavite na pekač, ki ste ga premazali z maslom.

7. Ko je pekač poln, vse skupaj prekrijte s čisto krpo. Rogljiči naj počivajo 5 minut. Nato jih premažite s topljenim maslom.

8. Pecite 25 do 30 minut, dokler ne postanejo zlate barve. Če so pečeni, lahko preverite tako, da s prstom pritisnete nanje. Če se njihova površina vrne nazaj v prvotno obliko, so pečeni. Če vdolbina od prsta ostane, naj v pečici počakajo še nekaj minut in nato preskus ponovite.

9. Ko so rogljički pečeni, jih izvlecite iz pečice in še zadnjič bogato premažite z maslom. 50 gramov topljenega masla bi moralo zadostovati za približno 50 majhnih rogljičkov. Če vam ga zmanjka, ga stopite dodatno.
Poizkusite še: Božični piškoti: več kot 40 receptov za praznično peko

Fotografija: iko636/Getty Images
Datum Objave: 15.12.2021 ob 14:12

Več iz te teme:

rogljičkikvašeni rogljičkiSlavonkabrez mesenja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.