Naš najboljši recept za bučno juho
Odpri galerijo
A+ A-
Ključ je v dodatkih, izbiri prave buče in predpripravi (prej jo specite v pečici).
Različna pota vodijo do dobre juhe in ljudje ji dodajajo marsikaj: čili v različnih oblikah, jedilni kvas, sok agrumov, od svežih zelišč je zanimiva izbira pehtran. Najbolj nenavadna kombinacija, a kar znana, so penice, ki jih sicer karameliziramo ob tabornih ognjih (marshmallow); dodamo jih na krožnik in v pečico, da karamelizirajo, nekaj kosmičev suhega čilija in juha je nared. Jušna zakuha je lahko v pečici popečena čičerka z dimljeno papriko, navadne jušne kroglice, obnese pa se tudi samo zrnati sir.
Predpriprava in priprava: skupaj približno 45 minut.
Priporočamo sladico: Zelo sočni jabolčni čupavci
Sestavine
- buča hokaido, velika čebula
- za dve žlici masla ali slanega masla, sol, poper
- po 1/2 žličke kurkume in dimljene paprike, po okusu naribanega muškatnega oreščka
Za serviranje
- kisla smetana ali zrnati sir
Priprava
1. Bučo operemo, odrežemo konce, prepolovimo in odstranimo semenje, nato razrežemo na krhlje.
2. Na rešetko damo peki papir, nanj razporedimo krhlje buče in potisnemo v pečico, segreto na 200 stopinj.
3. Peka traja okvirno pol ure, če imamo drugačno sorto buče, pečemo, dokler se popolnoma ne zmehča in ob robovih karamelizira. Vzamemo iz pečice.
4. Nasekljamo čebulo, v večjem loncu segrevamo maslo in na njem pražimo čebulo, da se zmehča in postekleni. Dodamo pečene kose buče, premešamo in malo potlačimo, potem vse skupaj dušimo na močnem ognju: naš cilj je, da se nekaj buče prime na dno posode v skorjico, ne sme pa se seveda zažgati.
5. Segrejemo 2,5 litra vode; vrelo dolijemo k bučni kaši v loncu, postrgamo skorjico z dna, solimo, popramo, dodamo kurkumo in dimljeno papriko, nato s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladko kremno juho.
6. Ljubitelji močnejšega okusa lahko dodajo v juho dve jušni kocki in kuhljajo še tako dolgo, da se razpustita.
Berite tudi: Noč čarovnic: 4 strašno ljubki prigrizki
Fotografija: Maria Uspenskaya/Getty Images
Datum Objave: 26.9.2020 ob 08:09