Naše najljubše ideje, kam s kumarami
Odpri galerijo
A+ A-
... pri čemer niti ne bomo dodajali raznih osvežilnih napitkov, v katere jih lahko zmeljemo, mešanih solat, v katere dodajamo kumare, sendvičev, ki bi bili brez njih kot i brez pike ... Res, kumare so, skupaj z bučkami, poleti pravi blagoslov.
Tople murke: najboljša poletna jed iz kumar
Če kdo ne pozna tega krožnika nečesa najboljšega, kar lahko nastane iz kumaric, je zdaj skrajni čas, da staro kmečko jed doda v svoj poletni repertoar. Ponekod ji rečejo kumarični zos ali kumare v omaki. To je priljubljena poletna klasika, marsikdo pa je še ne pozna. Ponudimo jo s stročjim fižolom, ki smo ga izdatno odeli v drobtinice, popražene na maslu. Kako je to noro dobro!
Sestavine
- 350 g krompirja
- 500 g kumar
- zajetna žlica masti (ali maščobe po lastnem okusu)
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- žlica jabolčnega kisa
- žlica moke
- žlica kisle smetane
- mleko
- sol, poper, koper
Priprava
1. Krompir olupimo, narežemo, prelijemo z mlekom in posolimo. Skuhamo do mehkega.
2. Kumare olupimo, izdolbemo semena in narežemo na tanke lističe. Rahlo posolimo in počakamo, da spustijo vodo.
3. Na masti ali olju prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo še žlico moke in spet pražimo, da zarumeni. Proti koncu dodamo nasekljani česen, da zadiši.
4. Primešamo dobro ožete kumare in dušimo 10–15 minut.
5. Mleko, v katerem se je skuhal krompir, prihranimo, krompir pa skupaj s kislo smetano pretlačimo v pire.
6. Kumaram dodamo pire in razredčimo z mlekom, da dobimo gosto omako. Če je pregosta, prilijemo malce juhe. Ne pozabimo na kis, saj je pika na i v tej jedi. Začinimo še s koprom in poprom.
Pacani murki
Kadar je kumar veliko, se nam zgodi, da v rasti pobegnejo in niso več primerne za vlaganje. Seveda jih lahko uporabimo na vrsto drugih načinov, v solatah, omakah, pojemo sveže. Lahko pa pripravimo izjemno okusne kumare, ki se od klasičnih kislih nekoliko razlikujejo po načinu priprave, predvsem pa je zanje značilno, da niso obstojne, zato jih moramo porabiti v nekaj dneh. Govorimo o pacanih murkih, tako jim pravijo na vzhodu Slovenije, v Prlekiji in Prekmurju, kjer so jih nekoč pripravljali vse poletje. Nekateri jih poznajo tudi kot kvašene kumare.
Sestavine
- 1 kg večjih kumar za vlaganje
- vejica koprca
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- nekaj listov vinske trte
- lovorjev list, poper v zrnju, sol
- beli vinski kis
Priprava
1. Kumare operemo in jim odrežemo zgornje dele (pri peclju). Če so zelo velike, jih lahko po dolgem razpolovimo ali narežemo na debele kolobarje.
2. Česen in šalotko olupimo, liste vinske trte operemo.
3. Kumare zložimo v kozarec in mednje razporedimo česen in šalotko, zelišča in začimbe.
4. V loncu zmešamo kis in vodo v razmerju 1:4 in zavremo. Ohladimo in prelijemo po kumarah. Pokrijemo s krožničkom ali gazo in postavimo na sončno okensko polico.
5. Pustimo, da narava opravi svoje, kumare so najboljše po dnevu ali dveh.
Kosilo brez štedilnika: hladna kumarična juha
Kuhinja brez lonca in pečice ni nujno omejena na solate. Juho brez kuhanja so si menda izmislili v Španiji, kjer se hladijo z gaspačem. Naša kumarična juha ima podobno logiko.
Sestavine
- 4 kumare
- strok česna
- 400 ml kokosovega jogurta ali navadnega (brez sladkorja, natur)
- 3 žlice oljčnega olja
- velik šopek bazilike
- šopek koprca
- sok 1 limone
- sol in poper
Priprava
1. Kumare in jogurt vzamemo iz hladilnika. Po mešanju v mešalniku bo juha tako ravno prav hladna. Kumar ne lupimo. Če je blender zmogljiv, lahko uporabimo tudi bolj zrele, če ne, te raje olupimo in odstranimo semena.
2. Z lupilnikom za zelenjavo narežemo nekaj tankih lističev kumare in jih prihranimo. Preostalo narežemo na večje kose.
3. Pripravimo zelišča, odstranimo le bolj trda stebla in nastavke za cvetove. Vse sestavine gredo v blender. Prihranimo malo jogurta in rezinice kumar. Vključimo mešalnik in temeljito zmešamo.
4. Osvežilno juho nalijemo v globoke krožnike ter okrasimo z jogurtom in tanko narezanimi lističi kumare.
Odlična kumarična solata s kislo smetano
Ohlajena in kremasta solata, polna okusa in hrustljavih kumaric, se odlično prileže ob vsakem poletnem kosilu. V vročih dneh je pogosto na mizi, tako pripravljena pa bo prava uspešnica. Rdeča čebula, svež koper, česen in kisla smetana so povsem običajne sestavine, ki še kako izboljšajo to jed.
Sestavine
- 4 kumare
- zvrhana žlička soli
- srednje velika rdeča čebule, narezana na kolobarje
- velik nariban strok česna
- za dobro skodelico kisle smetane
- 4 žlice jabolčnega kisa
- 4 žličke nasekljanega kopra
- dobra žlička sladkorja (ali drugega sladila)
- žlička mletega črnega popra
Priprava
1. Pekač obložimo s papirnato brisačo ali bombažno krpo.
2. Kumare narežemo na tanke rezine, jih položimo na pekač, posolimo in počakamo 30 minut, da bo iz njih odtekla voda.
3. Kumare, čebulo in česen pomešamo v večji posodi za solate.
4. Pripravimo polivko: v majhni posodi zmešamo kislo smetano, koper, sladkor in poper.
5. Prelijemo jo čez kumare, dobro pomešamo in takoj postrežemo.
Namig: Koper lahko nadomestite s perjem koromača, kislo smetano pa z grškim jogurtom. Solata bo še boljša, če ji boste dodali trdo kuhana jajca.
Kanapejčki s kumarami
Lahkoten in osvežilen prigrizek za vroče poletne dni in lepe večere, ko se zberemo za mizo in bi nekaj prigriznili – le ne preveč.
Sestavine
- 3 ohlajene kumare srednje velikosti
- 3 rezine sušenega paradižnika
- šopek bazilike
- pest indijskih oreščkov
- strok česna
- sok pol limone
Priprava
1. Najprej pripravimo namaz. V majhnem blenderju ali sekljalniku zmeljemo suhe paradižnike, indijske oreščke, oljčno olje, liste in vršičke bazilike (za eno pest), strok česna in limonov sok. Ko iztisnemo limono, pazimo, da odstranimo koščice; že ena, ki jo morda spregledamo, močno zagreni. Zmešamo kar se da gost namaz. Vmes bo treba najbrž večkrat ustaviti blender, doliti žlico vode in potisniti vsebino na rezila. V namazu lahko ostanejo koščki, ni treba, da je povsem gladko zmlet. Postavimo ga na hladno. V hladilniku počaka tudi 2 do 3 dni.
2. Kumare pripravimo, tik preden jih postrežemo. Dve olupimo in narežemo na kolobarčke, tretjo pa z lupilnikom za zelenjavo na trakove. Biti morajo čvrste in mlade, da še nimajo razvitih semen.
3. Tretjino kolobarčkov razporedimo na servirni krožnik in obložimo z nadevom, preostanek sestavimo med dve rezini kumaric v sendviče. Zaželeno je, da je spodnji kolobar debelejši, zgornji pa tanek, da ne pomečka nadeva.
4. Trakove namažemo z nadevom, zvijemo in stisnemo z zobotrebcem. Kumarične kanapejčke ponudimo močno ohlajene s prav tako hladnim belim vinom ali penino.
Preberite še: Stara jed s stročjim fižolom in krompirjem, ki ne sme potoniti v pozabo
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 1.8.2023 ob 10:08