Nedeljska sladica: čudežna čokoladna pena iz dveh sestavin

Sestavina, ki jo sicer zavržete, lahko postane ključen element hitro pripravljene čokoladne pene.

Čokoholiki smo od nekdaj iskali načine, kako pretvoriti to ploščico pregrehe, da nam bo v še večji užitek. Tako je nekoč nastal čokoladni mousse, ki v svoji penasti teksturi še lažje prenaša čokoladno aromatiko do brbončic. A priprave se pogosto prestrašimo, saj klasične recepture vsebujejo surova jajca in zahtevajo nekaj spretnosti. Kultno sladico si zato naredimo kar s stepeno smetano. Mnogi pa se tako smetani kot jajcem raje izognejo in tukaj nastopi čudežna sestavina. Saj poznate akvafabo, kajne?

Vegani in alergični na jajca še kako veste, da je tekočina, v kateri se je kuhala čičerka, zares nekaj neverjetnega. To je akvafaba, s priročnimi sposobnostmi, da jo lahko stepemo v sneg, na las podoben beljakovemu. Ravno zato je odličen nadomestek, s katerim lahko nastane veganska pavlova, biskvit, poljubčki, makroni, mafini …

Stepamo jo tako kot beljake, le da traja malo dlje, zatrjujejo na vseh mogočih portalih. Ne obupajte, potrpežljivo počakajte, da se spremeni v belo peno, pravijo. Trajalo bo vsaj 10 minut. A po moji izkušnji stepanje ni tako dolgotrajno. Vsakič porabim natanko štiri minute in pol. Dobro pa je, da takoj, ko se voda začne peniti, dodamo vinski kamen ali enako količino alkoholnega kisa, saj bo tako sneg bolj stabilen.

Najbolj priročno bo, da uporabite kar akvafabo iz pločevinke, še bolje iz kozarca, saj ta ne bo vsebovala kovin. Kupljena zagotavlja uspeh, kajti pri domači se pogosto zgodi, da je premalo koncentrirana in preslana.

Kako je z razmerjem čokolade in akvafabe? Ko uporabljamo kombinacijo temne in mlečne čokolade, je čičerkine tekočine lahko manj (npr. 200 g čokolade, 120 g čičerkine vode), prav tako lahko med stepanjem snega dodamo sladkor. Tokrat pa sem uporabila belo čokolado, ki je sama po sebi že zelo sladka, zato sem za 150 g uporabila vso vodo, ki jo premore običajna 400-gramska pločevinka čičerke, in takšna sladica je zares en sam mehurček.

Za 4 večje kozarčke ali 6 majhnih.

Čokoladna pena

  • 180 g akvafabe
  • 1/4 žličke vinskega kamna
  • 150 g belih čokoladnih kapljic ali druge bele čokolade
  • maline za dekor in svežino

Priprava

1. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Pri tem smo pozorni, da se posodica, v kateri je čokolada, ne dotika vode. Prav tako iz spodnjega lonca ne sme uhajati para, saj bo povzročila, da se čokolada sesiri.

2. Ko se raztopi, čokolado prelijemo v skledo, v kateri bomo dokončali sladico, in jo pustimo na pultu, da se ohladi (ostati mora tekoča).

3. Medtem stepemo čičerkino vodo. Zlijemo jo v posodo kuhinjskega robota in pri visoki hitrosti stepamo do čvrstih vrhov. Takoj, ko se zapeni, ne pozabimo dodati vinskega kamna.

4. Sneg postopoma, v štirih korakih, vmešamo v čokolado s silikonsko spatulo. Čokolada ne sme biti topla, saj se bo sneg utekočinil.

5. Peno prelijemo v kozarčke. Vanje lahko pred tem dodamo nekaj malin, saj sladki čokoladni peni dodajo svežino. Kozarčke postavimo v hladilnik za pol ure. Nato okrasimo z malinami in cvetlicami.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: rulada s pečenimi jagodami in skrivno začimbo
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed