Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: ježki mojega otroštva

Odpri galerijo
A+   A-
Tisti pravi, v katerih se skriva torta v malem.


Spomnim se mehkih in kremastih kupčkov, oblikovanih v ježke, prelite s kuverturo in prebodene z mandljevimi paličicami. Imeli so radovedne smrčke in majhne okrogle oči, narejene iz bele in temne čokolade, v katere smo se zagledali in čakali, da se premaknejo. Burili so našo domiš­ljijo in tako rojstni dan spremenili v pravo doživetje.

No, tudi priprava je bila doživetje, saj jih je mama delala po receptu, ki je zahteval peko krhkega testa ovalnih oblik za podlago, sledila je peka biskvita in kuhanje pudingovo-maslene kreme. Lahko si predstavljate, da to ni bila tista preprosta različica sladice, ki je v kuhinjah nastajala iz ostankov biskvita, temveč je terjala toliko dela kot prava torta, če ne še več. Vas že vidim, kako se oddaljujete od misli, da se jih lotite, a brez skrbi – spomin je le navdih, moja različica pa dovolj nedeljsko preprosta.

ni podpisa
ni podpisa
Za 12 do 16 bombic.

Lešnikovi ježki



  • 500 ml mleka

  • 125 g nugata

  • zavitek praška za lešnikov puding

  • 125 g masla sobne temperature

  • 400 g piškotov savoiardi

  • 10 žlic mleka (ali za odrasle 5 žlic mleka in 5 žlic ruma)

  • 150 g temne čokolade

  • 150 g bele čokolade

  • čokoladne mrvice

  • nasekljani lešniki


Priprava


1. Mleko zlijemo v lonec, ga odvzamemo 6 žlic in to zmešamo s praškom za puding. Sladkorja ne dodajamo, saj bi bilo zaradi nugata in sladkih piškotov vse skupaj že osladno.

2. Mleko postavimo na ogenj in vanj dodamo nugat. Mešamo, da se raztopi. Ko mleko zavre, dodamo še pudingovo zmes in skuhamo kot običajno. Primešamo še maslo.

3. Piškote nadrobimo z rokami. Priporočam, da jih ne zmeljete v prah, saj bodo ježki bolj zbiti in tako podobni navadnim kroglicam. Bolje, da ostanejo v zelo majhnih koščkih.

4. Drobtine prelijemo z 10 žlicami mleka in premešamo, kot bi naredili s solato, da se piškoti enakomerno napojijo.

5. Dodamo še toplo kremo in dobro premešamo. Maso postavimo v hladilnik, da se prepoji in učvrsti.

6. Z mokrimi rokami oblikujemo večje kroglice in jih odlagamo na krožnik ali pladenj, na katerem naj bo peki papir. To pa zato, da boste ježke, potem ko se bo čokolada strdila, lažje prestavljali. Za 15 minut jih postavimo v zamrzovalnik, da se jih bo obliv lepše in bolje oprijel.

7. Stopimo belo čokolado, nato še temno. Pripravimo mrvice in lešnike.

10. Pol kroglic prelijemo s temno, pol z belo čokolado. Tiste z belo posujemo z mrvicami, temne pa z lešniki.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Za čokoladne ježke naredimo kremo po enakem postopku iz praška za čokoladni puding, 3 žlic sladkorja in 250 g masla.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: panakota s kavnim oblačkom
Datum Objave: 23.3.2022 ob 07:03

Več iz te teme:

ježkinedeljska sladicalešnikovi ježki

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.