Nedeljska sladica: kolački mimoza

Sladica spominja na čudovito drevo, ki s svojimi rumenimi cvetovi simbolizira pomlad.

Idejo sem dobila pri sosedih, v Italiji: ob dnevu žena damam po­klonijo vejico mimoze in se sladkajo s torto, ki nosi ime po tej rastlini. Narejena je iz vaniljevega biskvita in diplomatske kreme, za katero zmešajo slaščičarsko kremo in sladko smetano. Malo biskvita nadrobijo in ga potresejo po torti, da deluje kot rumeno socvetje, preostalega pa navlažijo s sirupom iz sladkorja, vode in žganice z okusom citrusov.

Da bo vse skupaj nedeljsko preprosto, sem si namesto torte omislila vaniljeve kolačke, ki jih boste lahko napekli tudi za druge vrste teh pomanjšanih tortic, saj je njihova odlika neverjetna sočnost. To sem dosegla tako, da sem namesto masla uporabila olje, na koncu pa v testo dodala še vodo. Skuhala sem slaščičarsko kremo in vanjo primešala limono, limončelo in nazadnje še mas­karpone. Nastali so sveži in lahkotni kolački, ki so kot nalašč za nedeljsko razvajanje, zagotovo pa bodo dobrodošel posladek tudi na kakšnih resnejših praznovanjih. Sestavine zadoščajo za 12 kolačkov.

Kolački mimoza

Krema

  • 2 rumenjaka
  • 150 ml mleka
  • 60 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 30 ml limonovega soka
  • 30 ml limončela
  • 200 g sira maskarpone
  • sladkor v prahu po potrebi

Kolački

  • 160 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 100 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 120 ml mleka
  • 60 ml olja
  • žlička vaniljeve paste ali zavojček vaniljevega sladkorja
  • 70 ml vode
  • lupinica limone

Priprava

1. Najprej skuhamo kremo: rumenjake in sladkor penasto stepemo. Dodamo koruzni škrob in pomešamo, da ni grudic, nato pa prilijemo še mleko in spet premešamo. (Priporočam, da uporabite kar ročni mešalnik.)

2. Vse skupaj postavimo na srednje močan ogenj in ves čas počasi mešamo. Ko se začne gostiti (pozor, to se zgodi zelo na hitro), prilijemo limonov sok in limončelo ter povečamo hitrost mešanja. Če se krema še pred tem zelo zgosti, nič hudega. Dodatna tekočina jo bo razredčila, ker uporabljamo ročni mešalnik, pa ne bo nobenih grudic. Ko pridemo do gostote pudinga, lahko ogenj ugasnemo.

3. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in jo popolnoma ohladimo.

4. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi košaricami.

5. Moko, sladkor, pecilni prašek in ščepec soli pomešamo. V drugi posodi razžvrkljamo jajca, mleko, olje, lupinico limone in vaniljo.

6. Tekoče sestavine dodamo k suhim in pomešamo v gladko zmes, šele nato prilijemo vodo in še enkrat pomešamo. Dobimo zelo tekoče testo, zato bo najbolje, da ga prelijemo v vrč ali merilno posodo, iz katere ga bomo brez packanja spravili v košarice za mafine. Nalijemo ga do treh četrtin.

7. Pekač damo v pečico in pečemo 17 minut. Nato kolačke prestavimo na ohlajevalno rešetko in jih ohladimo.

8. Dokončamo: popolnoma ohlajeno slaščičarsko kremo stepemo s sirom maskarpone. Po potrebi posladkamo s sladkorjem v prahu. Predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom za brizganje.

9. Z nožkom ali nastavkom za brizganje kreme izdolbemo kolačkom na sredini jamico (globoko največ za debelino prsta). Izdolbene koščke nadrobimo in damo na stran.

10. Na kolačke nabrizgamo kremo, začenši v jamici. Posujemo jih z biskvitnimi drobtinicami. Če jih ne bomo ponudili takoj, jih pospravimo v hladilnik.

Namigi
Kolačke lahko spečemo že dan prej in jih pospravimo v plastično vrečko za živila. Naslednji dan so še bolj sočni. Lahko jih tudi zamrznemo in odmrznemo po potrebi.
Namesto limončela lahko uporabite tudi brezalkoholno žganico ali sok pomaranče …
Priporočamo še: Nedeljska sladica: lava tortice z belo sredico
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed