Nedeljska sladica: poenostavljena gibanica s češnjami

Poletna sestrica prekmurske gibanice, ki se je lahko lotijo tudi tisti globoko prepričani, da je naša zaščitena sladica zanje prevelik zalogaj.

Pri nas doma je prekmurska gibanica svetinja, za katero je edina poklicana babica, rojena Prekmurka. Redko jo pripravi, a kadar se to zgodi, ropotanju iz njene kuhinje ni konca. Obisku se moramo v tistih napetih trenutkih raje izogniti. Ko sem ji z navdušenjem razložila idejo, kako bi se postopka lotila sama, je bila skeptična, saj od svojega pristopa, ki je izjemno dolgotrajen, ne odstopa. Da si boste njeno neomajnost bolje predstavljali: zaščiteni recept ni dober. No, jaz sem našla vmesno pot med obema in bogatih plasti nisem ponovila. Orehe sem nadomestila z mandlji, ki se bolje podajo k češnjam, te pa so morda celo bolj kot jabolka poskrbele za osvežilno sočnost v sicer izdatni sladici. Sem bila pohvaljena? Pa še kako!

Postopek naj vas ne skrbi, le nekaj posodic boste umazali, saj si morate pred začetkom pripraviti vsako plast posebej, da nato vse skupaj le zložite in spečete.

Poenostavljena gibanica s češnjami

Za pekač velikosti 32 x 25 cm.

Češnjeva plast

  • 700 g češenj brez koščic
  • 2 žlici sladkorja, žlička cimeta

Preliv

  • 500 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • vaniljev sladkor
  • 3–4 žlice sladkorja
  • lupinica pol limone in sok

Makova plast

  • 200 g maka
  • 1 dl vrelega mleka
  • 2 žlici sladkorja

Skutna plast

  • 1 kg nepasirane skute
  • 1 jajce
  • 3–4 žlice sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja

Mandljeva plast

  • 200 g mandljev
  • 2 žlici sladkorja

In še

  • 4 listi listnatega testa
  • 170 g raztopljenega masla

Priprava

1. Pečico vključimo na 180–190 stopinj.

2. Češnje posujemo s sladkorjem in cimetom ter pomešamo.

3. Nato naredimo preliv: gladko zmešamo vse sestavine.

4. Mak prelijemo z vrelim mlekom, dodamo sladkor in pomešamo.

5. Mandlje in sladkor pomešamo.

6. Liste vlečenega testa prerežemo na pol, po potrebi skrajšamo rob po širini, da se list lepo prilega v pekač.

7. Pečico vključimo na 180 stopinj.

8. S čopičem premažemo pekač z maslom. Vanj položimo prvi list testa, premažemo ga z maslom in obložimo z drugim listom testa. Enakomerno premažemo z makom, prelijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Pokrijemo z listom vlečenega testa. Malce potlačimo z dlanjo.

9. Testo spet premažemo z maslom in ga enakomerno obložimo z malce več kot polovico skutnega nadeva. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.

10. Testo premažemo z maslom in ga enakomerno posujemo z mandlji. Prelijemo z dvema žlicama masla in štirimi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.

11. Testo premažemo z maslom. Češnje odcedimo in jih enakomerno razporedimo po testu. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.

12. Testo premažemo z maslom in ga enakomerno obložimo s preostankom skutnega nadeva. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z listom vlečenega testa, tega spet premažemo z maslom in pokrijemo s še enim listom vlečenega testa. Vse skupaj premažemo s preostankom masla in prelijemo s prelivom.

13. Gibanico večkrat prebodemo z ozkim nožem in potisnemo v pečico, kjer naj se peče dobro uro oziroma tako dolgo, da je zgornja plast na dotik suha in po zaplatah karamelizirano zapečena.

Namig: Sladico pred rezanjem popolnoma ohladimo. Najbolje, da jo v pekaču pustimo kar čez noč. Pred postrežbo lahko kocke malce pogrejemo v mikrovalovni pečici in potresemo s sladkorjem.
Priporočamo še: VIDEO: Preprosta češnjeva prepletenka vas bo navdušila
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed