Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: Raffaello ledeni veter z jagodami

Odpri galerijo
A+   A-
Kako porabiti beljake od cvrtja krofov, se množično sprašujete te dni. Odgovor je: ledeni veter.


Natanko devet jih ostane od priprave najbolj priljubljenih krofov gospe Rosane Jug Povhe in prav toliko jih potrebujemo za pripravo sladice ljudskih src, v kateri se izmenjujejo snežno bele spužvaste plasti beljakovega biskvita, sadja, smetane in nekakšne slaščičarske kreme. Ker za slednjo potrebujemo rumenjake, te pa smo že porabili v pustni pregrehi, sem si zamislila preprosto kremo raffaello iz sira maskarpone, kokosovega namaza in smetane. Vmes pa jagode.

Raffaello ledeni veter


Beljakov biskvit

 • 9 beljakov sobne temperature (ali 10, če so jajca manjša)

 • 300 g sladkorja za peko

 • žlica alkoholnega kisa

 • ščepec soli

 • žlička vaniljeve paste ali vrečka vaniljevega sladkorja


Krema raffaello

 • 500 g sira maskarpone

 • 250 g linolade kokos

 • 200 ml sladke smetane za stepanje

 • 500 g jagod

 • po potrebi 3 lističi želatine


Dekor

 • kokosova moka za posip

 • smetana

 • kroglice raffaello

 • jagode


Priprava


1. Pečico vključimo na 130 stopinj. Globoki pekač, ki je priložen pečici, obložimo s papirjem za peko.

2. Beljake damo v skledo za stepanje in dodamo ščepec soli. Pazimo, da je posoda zares čista in v beljakih ni sledi rumenjakov.

3. Začnemo stepati na srednji hitrosti. Ko beljaki postanejo penasti in bele barve, po žlicah dodajamo sladkor. Stepamo še 8–10 minut, da postanejo svetleči in zelo čvrsti. Nekaj minut pred koncem lahko stepamo na višji hitrosti. Če maso potipamo med prsti, se sladkor ne sme čutiti. Nazadnje vmešamo še kis in prenehamo stepati.

4. Čvrst beljakov sneg enakomerno razporedimo po pekaču od roba do roba. Površino lepo zgladimo, da se morebitni štrleči deli ne zažgejo ali izsušijo preveč.

5. Potisnemo v pečico in pečemo uro in 15 minut. Površina mora biti na otip suha in imeti mora nekakšno kapučino barvo. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v pekaču.

6. Medtem pripravimo kremo: vse sestavine preprosto stepemo. Če želite bolj čvrsto strukturo sladice, pa priporočamo, da kremi dodate 3 liste želatine po navodilih na embalaži.

7. Pripravimo dovolj dolg krožnik za serviranje. Biskvit kar skupaj s papirjem za peko po širini narežemo na tri enako široke trakove.

8. Prvi trak obrnemo na servirni krožnik in odstranimo papir. Premažemo ga s tretjino kreme in obložimo z jagodami, narezanimi na lističe. Na jagode obrnemo drugi trak beljakovega biskvita, odstranimo papir, premažemo z drugo tretjino kreme, obložimo z jagodami in končamo s tretjim trakom beljakovega biskvita. Ledeni veter premažemo s preostankom kreme.

9. Postavimo v hladilnik za kakšno uro, nato posujemo s kokosovo moko, okrasimo s stepeno smetano, kroglicami raffaello in koščki jagod.

10. Če smo uporabili želatino, lahko posladek ponudimo tudi naslednji dan, drugače pa bo najbolje, da ga čim prej pojemo, saj krema ni zelo čvrsta.
Namig: Tistim manj sladkosnedim priporočam, da med plasti ledenega vetra dodajo le sadje in pol litra smetane brez kakršnih koli drugih sladil. Za čvrsto strukturo primešajte v smetano cremfix ali želatino.

Pa še to: Sladica je kar velika, zato k sladkanju ne pozabite povabiti sosedov.
Datum Objave: 18.2.2022 ob 10:02

Več iz te teme:

jagodenedeljska sladicaledeni veterraffaello

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.