Nedeljska sladica: rulada brez peke

To je prav zares najbolj preprost in bliskovito hiter način, da pripravimo čisto pravo rulado. Še meni je skoraj žal, da sem se kdaj koli ubadala s peko biskvita, si belila glavo z obliko polža in se bala, da mi bo počila.

No, tudi klasična ima svoj čar, to različico pa skrivajte v rokavu, kadar morate nekaj slastnega, kar bo imelo še nekaj karizme, ustvariti skorajda v hipu. Vanjo lahko zavijete kateri koli okus – zagotovo vam bo takoj prišel na misel tiramisu ali jagode in smetana, meni pa je v duhu prvomajskih piknikov, ko se po žaru prileže nekaj osvežilnega, zadišala limona.

Če se vam po glavi podijo vprašanja, denimo, kako vse skupaj zviti, ali ne bodo piškoti popadali narazen, še preden bomo naredili prvi zavoj, in koliko bomo umazali kuhinjo … Vse skupaj je tako preprosto, da si težko predstavljate, dokler ne poskusite. Prav zares gre brez težav in veliko lažje kot s klasičnim biskvitom. Ob zvijanju vse tako uboga, kot bi bilo na daljinsko upravljanje, nujno pa je, da piškote zložite na papir za peko. To je tudi edini trik, brez katerega ni uspeha.

Rulado preprosto okrasimo s smetano ali meringo, da porabimo beljaka, ki sta ostala pri kuhanju kreme. Izbrala sem švicarsko, saj je toplotno obdelana in bolj stabilna. Priporočam, da jo nabrizgate in karamelizirate tik pred postrežbo.

Limonova rulada brez peke

Krema

  • 2 rumenjaka
  • 60 g sladkorja
  • 150 ml mleka
  • 25 g koruznega škroba
  • 30 ml limonovega soka
  • 30 ml limončela
  • 350 g sira maskarpone
  • 150 g smetane

Drugo

  • lupinica limone
  • 30 piškotov savoiardi
  • 1 dl limončela
  • 1 dl mleka
  • po želji 2 pesti borovnic ali drugega sadja

Dekor

  • stepena smetana ali meringa

Priprava

1. Najprej naredimo kremo: rumenjaka in sladkor penasto stepemo. Dodamo koruzni škrob in pomešamo, da ni grudic, nato pa prilijemo še mleko in spet premešamo. (Priporočam, da uporabite kar ročni mešalnik.)

2. Vse skupaj postavimo na srednje močan ogenj in ves čas počasi mešamo. Ko se začne gostiti (pozor, to se zgodi zelo na hitro), prilijemo limonov sok in limončelo ter povečamo hitrost mešanja. Če se krema še pred tem zelo zgosti, nič hudega. Dodatna tekočina jo bo razredčila, ker uporabljamo ročni mešalnik, pa ne bo nobenih grudic. Ko pridemo do gostote pudinga, lahko ogenj ugasnemo.

3. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in jo popolnoma ohladimo.

4. Maskarpone predenemo v posodo in ga z ročnim električnim mešalnikom malce premešamo. Dolijemo smetano in stepemo do čvrstega. Nato dodamo še limonovo kremo, lupinico limone in še enkrat zmešamo.

5. V globok krožnik nalijemo limončelo in mleko. V to tekočino hitro pomočimo piškote (ne smejo biti premokri) in jih odlagamo na papir za peko. Naredimo tri vrste po deset piškotov.

6. Piškotno podlago enakomerno premažemo s kremo in posujemo z borovnicami. Rulado zvijemo po dolžini piškotov, pri čemer si pomagamo s papirjem za peko. Ovito v papir jo pospravimo v hladilnik za vsaj dve uri, še bolje čez noč, da se dobro prepoji in učvrsti.

7. Pred postrežbo okrasimo s stepeno smetano ali meringo.

Namig: Namesto limončela lahko uporabite tudi džin z okusom limone, brezalkoholno žganico, sladek limonov sok …
Kako naredimo švicarsko meringo? Potrebujemo 2 beljaka, 100 g sladkorja, ščep koruznega škroba, ščep soli. Ognjevarno posodo postavimo nad vodno kopel in v njej rahlo pomešamo beljake, sol in koruzni škrob. Med neprestanim nežnim mešanjem merimo temperaturo beljakov: ko kuhinjski termometer doseže 65 stopinj, so nared. Prelijemo jih v posodo mešalnika in na visoki hitrosti stepamo približno 7 minut, da se volumen podvoji in da se ohladi. Meringo nabrizgamo na rulado in jo po želji karameliziramo z ročnim kuhinjskim gorilnikom.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: čudežna čokoladna pena iz dveh sestavin
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed