Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: ti buhtlji so oblački, polnjeni z borovnicami

Odpri galerijo
A+   A-
Vsi verjamemo, da imajo naše babice vedno najboljši recept za ta posladek iz otroštva. A drznila si bom razbliniti vaše sanje – tako narejeni so zagotovo boljši.



Tudi sama sem po testiranju za tokratni prispevek še topel buhtelj najprej odnesla svoji stari mami in s skorajda zaprtimi očmi od užitka mi je pritrdila, da tako dobrih še ni jedla. Nato so jih dobili še drugi člani družine: oče je bil kar tiho in je hitel izmenično zajemati koščke sladkega kruha ter vaniljeve omake, dokler ni na krožniku vsega zmanjkalo. Takrat je končno spregovoril: »Je še kaj?« Mami se je kar smejalo, primerjala jih je s panetonom, mož pa je opisoval teksture, kar je pri njem najboljši znak, da ga je hrana res odpeljala. Zagotovo se že sprašujete, kaj sem naredila. Recept sem izboljšala tako, da sem ga povezala z delčkom japonskega načina priprave kruha, čemur pravimo pasta tangzhong. Ne prestrašite se, to ni nič eksotičnega, tudi postopka ne bo podaljšalo. Namesto da bi čas porabili za kvasec, boste zmešali vodo, mleko in moko, na hitro pokuhali, ohladili, nato pa zgnetli z drugimi sestavinami. Ta mali korak bo omogočil, da bo testo neverjetno prožno, buhtlji pa tako lahkotni, da se bodo topili v ustih. In še eno krasno dejstvo – takšni bodo tudi naslednji dan.

Recept sem izboljšala tako, da sem ga povezala z delčkom japonskega načina priprave kruha, čemur pravimo pasta tangzhong.
Recept sem izboljšala tako, da sem ga povezala z delčkom japonskega načina priprave kruha, čemur pravimo pasta tangzhong.

Buhtlji z borovnicami


Pasta tangzhong

  • 5 žlic vode

  • 5 žlic mleka

  • 3,5 žlice bele moke


Testo

  • 500 g moke

  • 7 g suhega kvasa

  • 70 g sladkorja

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • 75 g masla sobne temperature

  • 1,7 dl mleka sobne temperature

  • 1 jajce L (pb. 68 g), razžvrkljano in sobne temperature

  • lupinica limone

  • žlička soli


Nadev

  • 200 g borovnic

  • 2 žlici marmelade

  • sladkor po potrebi


Premaz

  • jajce

  • žlica mleka

  • sladkorčki za peko


Hitra vaniljeva omaka

  • 800 ml mleka

  • zavitek praška za vaniljev puding

  • 2 do 3 žlice sladkorja

  • 50 g borovnic za dekor


Priprava


1. Najprej pripravimo pasto tangzhong: v manjšo posodo za omake damo vse sestavine in jih med stalnim mešanjem segrevamo. Mešamo z metlico, saj nam najbolj pomaga, da se sproti znebimo vseh grudic. V 2 minutah se pasta zgosti – spominja na paljeno testo – in začne odstopati od posode. Postrgamo jo na krožnik, jo po njem razmažemo, da se bo čim hitreje ohladila, in pokrijemo s prozorno folijo, da na površini ne nastane skorjica.

2. V posodo električnega mešalnika damo vse sestavine za testo in tangzhong ter pri majhni hitrosti (2 od 10) gnetemo toliko časa, da nastane gladko testo, ki odstopi od posode. Proti koncu lahko jakost gnetenja povečamo.

3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Pekač, v katerem bomo pekli buhtlje, obložimo s papirjem za peko. Borovnice zmešamo z marmelado. Če se nam zdi ta premalo sladka, dodamo sladkor, kajti če damo v buhtlje premalo sladke nadeve, so lahko hitro pusti.

5. Ko je posoda polna testa, ga spet predenemo na s kapljico olja premazan pult in z rokami raztegnemo v pravokotnik. Testo bo tako lepo prožno, da bi ga bilo škoda uničiti z valjarjem. Razrežemo ga na enakomerno velike kose glede na to, kako velikih buhtljev si želimo. Jaz sem jih naredila 12. Na sredino vsakega damo kupček nadeva, stisnemo robove in oblikujemo kroglice. Odlagamo jih na pripravljen pekač tako, da imajo gladki del zgoraj. Ko so vsi postrojeni, pekač spet prekrijemo s prozorno ali povoskano folijo in počakamo, da blazinice dvojno narastejo.

6. Pečico vključimo na 180 stopinj.

7. Vzhajane buhtlje premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z mlekom, in posujemo s sladkorčki za peko. Pečemo jih približno 40 minut.

8. Omako skuhamo kar kot puding po navodilih na embalaži, le da uporabimo 800 ml namesto 500 ml mleka.

9. Pečene buhtlje takoj pokrijemo s krpo in počakamo, da se še dodatno omehčajo in malo ohladijo.

10. Ponudimo jih z vaniljevo omako, okrasimo z borovnicami in po želji z listki cvetov užitnih rožic.

ni podpisa
ni podpisa
Lepo nedeljo vam želim!
Priporočamo še: Nedeljska sladica: moje najboljše magdalenice

Fotografije: Mateja Delakorda
Datum Objave: 26.8.2021 ob 12:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: