Nedeljska sladica: moje najboljše magdalenice

Najbolj ljubke tortice, ki ob skodelici pravega čaja premagajo marsikatero slaščičarsko mojstrovino.

Dolgo so bile trn v moji peti. Kako mi nekaj tako pre­prostega ne uspe po predpisih, me je kljuvalo vsakič, ko sem sedela pred pečico in nestrpno čakala, da magdalenicam med peko zrastejo trebuhi. Čeprav družbena omrežja pretežno preplavljajo fotografije, na katerih vidimo popolni del školjke, okrašen s čokolado, mrvicami in podobnim, je to najverjetneje le kamuflaža in povprečen recept. Uspeh se pri tem pecivu namreč ne meri v lepoti vzorca, ki se je med peko vtisnil na biskvit, temveč v velikosti grbe na drugi strani. Kljub puhasti teksturi, sočnosti in hrustljavim robovom, ki so sicer prav tako pokazatelji uspešne priprave, Francoz ravnih ali zgolj zaobljenih primerkov ne bo odobril. Kako torej poredimo te ljubke tortice? Odgovor je – šok terapija. Testo moramo pred peko dobro ohladiti, pekač zapreti v zamrzovalnik, pečico pa segreti bolj, kot to običajno naredimo za takšno vrsto peciva.

Pred vami je recept, ki bi moral uspeti vsakomur. In jaz sem tako ponosna nanj, da me odslej lahko kličete kar Magdalenica.

Magdalenice z rjavim maslom

Za približno 24 velikih kosov.

  • 180 g jajc sobne temperature (4 manjša jajca)
  • 180 g masla + še malo za pekač
  • 120 g sladkorja za peko peciva
  • ščepec soli
  • 2 žlički limonove lupinice
  • 180 g namenske moke za pecivo + še malo za pekač
  • žlička pecilnega praška
  • borovnice, maline, robide, ribez (lahko izpustite)

Priprava

1. Najprej stehtamo jajca, da bomo vedeli, koliko masla in moke uporabiti, saj se držimo enakih razmerij za dovolj sočen rezultat. Stehtamo kar v posodi, v kateri bomo pozneje mešali sestavine.

2. Naredimo rjavo maslo: narežemo ga v kozico in postavimo na srednje močan ogenj. Ko se bo stopilo, se bo začelo peniti. Vsake toliko primemo za ročaj in zavrtimo posodo, da vidimo, kako se spreminja barva masla. Ko zavohamo pražene lešnike in zagledamo zlato rjavo do karamelno barvo, nemudoma ugasnemo ogenj in vsebino prelijemo v drugo posodo, da prekinemo segrevanje.

3. Jajcem dodamo sladkor in sol ter stepamo približno 3 minute, da masa pobledi in je polna mehurčkov. Dodamo še limonovo lupinico in med stepanjem prilivamo toplo maslo.

4. Na vse skupaj presejemo moko s pecilnim praškom in jo ročno umešamo. Posodo pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Še najbolje pa bo kar čez noč. Rezultat bo nekakšen gost in »pocast« mousse.

5. Pekač namažemo z raztopljenim maslom in posujemo z moko. Postavimo ga v zamrzovalnik za vsaj 15 minut. Če uporabljate silikonskega, ga le premažete s stopljenim maslom.

6. Pečico vključimo na 220 stopinj.

7. Pekač vzamemo z zamrzovalnika in s hladno maso napolnimo vdolbinice do treh četrtin. Ne ravnajte je in čim manj jo drezajte, da boste ohranili mehurčke. V vsako školjko lahko potunkamo še eno ali dve borovnici, malini … Maso, ki je nismo porabili, pokrijemo in vrnemo v hladilnik.

8. Magdalenice potisnemo v pečico in pečemo 5 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 6 do 7 minut, odvisno, kako velike vdolbinice ima pekač. Nared so, ko so zlate barve, rob rahlo porjavi in odstopi.

9. Pekač položimo na rešetko za ohlajanje in počakamo minuto ali dve, nato ga obrnemo, da magdalenice popadajo iz njega. Pekač obrišemo in ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka biskvitnega testa.

10. Magdalenice so najboljše še tople, saj so takrat ob robu malce hrustljave, znotraj pa mehke in maslene. Če vam jih kaj ostane, jih nepredušno zaprite in pojejte naslednji dan.

Magdalenice morajo vedno imeti velik trebuh!
Opomba: Če nimate namenske moke ali sladkorja, uporabite belo moko tip 500 in navaden kristalni sladkor. Biskvitki bodo ravno tako uspeli.
Namig: Rjavo maslo lahko nadomestite tudi zgolj s stopljenim maslom in namesto limone uporabite pomarančo. Dodate lahko vaniljo, pa muškatni orešček, ki bi še posebno navdušil v kombinaciji z limeto, in namesto sadja čokoladne kapljice. Možnosti je neskončno.
Pekač: Uporabljam silikonsko različico z devetimi vdolbinami. Če imate takšnega, v katerem boste spekli več manjših magdalenic, boste morali prilagoditi čas peke. Uporabite lahko tudi model za mini mafine.
Priporočamo še: VIDEO: Fernandli s slivami in makom

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana