Njoki s štirimi siri

Jed, ki jo večina obožuje. Sploh otroci.

Gorgonzola je eden od številnih sirov, ki mu posebno noto daje plesen. Ime je dobil po italijanskem mestu Gorgonzola, ljubitelji posebnih okusov pa ga pripravljajo na različne načine. Poseben okus in aromo mu daje plemenita plesen Penicillium gorgonzola, ki nastaja v procesu zorenja. Sredica je mehka, okus pa pikanten, vendar ne preoster, in ravno prav slan, tako da v njem uživajo tudi ljudje, ki sicer ne marajo pretirano močnih okusov. Gorgonzolo uživamo svežo, s kruhom, drugimi siri, mesninami, olivami in vsem, kar gre na narezek, je pa tudi odlična v različnih kremastih omakah. Zelo lepo se ujame s testeninami in njoki, od mesa pa zraven lepo sede popečena perutnina.

Sestavine za 4 osebe

– 30 g gorgonzole
– 70 g parmezana
– 70 g mocarele
– 70 g trdega sira
– 5 dl sladke smetane za kuhanje
– nekaj listov sveže špinače
– 1 žlica moke
– ščepec naribanega muškatnega oreška
– sol, poper
– 1 kg njokov

Priprava

1. Njoke skuhamo, odcedimo in naložimo v štiri nepregorne skodelice. Špinačo poparimo in odcedimo.

2. Parmezan in trdi sir naribamo, mocarelo in gorgonzolo grobo narežemo ter vse skupaj stresemo v ponev. Dolijemo sladko smetano in na rahlem ognju med mešanjem kuhamo, dokler se siri ne raztopijo.

3. Solimo in popramo, dodamo muškatni orešek in potresemo z moko. Pustimo na ognju, da zabrbota, ves čas mešamo. Prelijemo njoke v skodelicah, dodamo špinačo in pečemo pri 200 stopinjah 10 minut.

Naslovna fotografija: Thinkstock
Besedilo: Alenka Kociper

Poiskusite še: Čebulna juha s popečenimi kruhki

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.