Odprta Kuhinja

Noč čarovnic: 5 receptov za slane in sladke jedi v srhljivi preobleki

Foto: Zi3000/Getty Images/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pred nami je najbolj strašen praznik v letu, noč čarovnic. Nič ne de, če ga ne praznujemo, dobrote lahko spečemo v vsakem primeru.


Na mizi naj ne manjkajo strašni kolački, srhljivi piškoti in grozljive slanarije, v katerih bodo uživali zlasti otroci. Še bolje je, če nam jih pomagajo pripraviti. Tudi pica je lahko strašna: olive narežite na kolobarčke in iz njih oblikujte pajka, paradižnikove omake ne namažemo po vsem testu, ampak naredimo kroge, kot pajkovo mrežo. Igrajte se, uporabite domišljijo, le na to bodite pozorni, da bo prav vse, kar boste uporabili, užitno. In nič ne de, če to, kar boste pripravili, ni popolnega videza, pravzaprav je prav v tem čar, pomembno je, da se boste zabavali in da bo jed okusna. In strašna, seveda. Bu!
Priporočamo: Prepletene štručke z namazom presenečenja (VIDEO)

1. Cake pops


Sestavine za 10 kroglic.

  • 100 g vaniljevega biskvita

  • 100 g čokoladnih sendvič piškotov

  • 100 g mlečne čokolade

  • 200 g bele čokolade

  • zelena jedilna barva

  • čokoladne mrvice

  • 10 paličic za ražnjiče

  • pisalo s črno jedilno barvo


Mlečno čokolado raztopimo nad paro. V multipraktik nalomimo biskvit (lahko ostanek marmornega kolača), piškote in raztopljeno čokolado ter zmešamo, da se vse poveže. Pretresemo v skledo, dlani oplaknemo z mrzlo vodo in oblikujemo deset za oreh velikih kroglic. Odlagamo na pladenj in postavimo za dve uri v hladilnik. V vsako kroglico zapičimo paličico. Belo čokolado raztopimo nad paro, primešamo nekaj kapljic zelene barve, in vanjo pomočimo kroglice, vrh kroglice povaljamo po mrvicah, ki jih stresemo na krožnik. Paličice zapičimo v kos stiropora ali postavimo v kozarec, ko se čokolada strdi, s temno čokolado narišemo strašne obraze.

Foto: Bigknell/Getty Images
Foto: Bigknell/Getty Images

2. Mafini s pajkovo mrežo


Za 10 kosov.

Kolački

  • 50 g temne čokolade

  • 80 g masla

  • žlica mleka ali kave

  • 200 g moke

  • 2 žlički pecilnega praška

  • pol žličke sode bikarbone

  • 80 g svetlega muscovado sladkorja

  • jajce

  • 140 ml kisle smetane


Glazura

  • 100 g temne čokolade

  • 100 g bele čokolade


Pečico segrejemo na 190 stopinj, pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Za kolačke čokolado nalomimo v skledo, dodamo maslo in žlico tekočine ter raztopimo nad paro. Premešamo in ohladimo. V skledi pomešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sodo bikarbono. V drugi skledi razžvrkljamo jajce in primešamo kislo smetano; stresemo k suhim sestavinam, prav tako čokolado in premešamo le toliko, da se vse poveže. Z žlico enakomerno naložimo v modelčke do 3/4 visoko ter pečemo 20 minut. Nekaj minut naj se hladijo v pekaču, potem prestavimo na rešetko, kjer naj se povsem ohladijo. Za glazuro nad paro raztopimo obe čokoladi, vsako v svoji skledi. Po dve žlici vsake čokolade damo v dve dresirni vrečki. Na mafin najprej naložimo malo bele čokolade in nabrizgamo koncentrične kroge s črno čokolado, potem skoznje povlečemo z zobotrebcem, da dobimo videz pajkove mreže. Nadaljujemo s preostalimi mafini, polovico obložimo z belo, polovico pa s temno čokolado, na katero nabrizgamo bele kroge.

Foto: Sarsmis/Getty Images
Foto: Sarsmis/Getty Images

3. Beljakovi duhci


Za 60 kosov.

  • 500 g kristalnega sladkorja

  • 250 g beljakov

  • žlička vinskega kamna

  • 1/4 žličke cimeta in mletega ingverja

  • pisalo s črno jedilno barvo


Pečico segrejemo na 110 stopinj. Beljake in vinski kamen stepamo z električnim mešalnikom kakih 5 minut, potem po žlicah dodajamo sladkor: če beljaki upadejo, prenehamo dodajati sladkor in mešamo naprej, da postanejo čvrsti in malo narastejo, potem nadaljujemo s sladkorjem; ko smo vsega porabili, stepamo še par minut, beljaki morajo biti čvrsti in bleščeči; nežno, s spatulo, vmešamo še začimbi. Beljake naložimo v dresirno vrečko, nežno stiskamo, da se znebimo morebitnih zračnih mehurjev. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj stisnemo beljak. Naredimo krogec, vrečko rahlo dvignemo, naredimo še en krogec in vrečko dvignemo ter nehamo stiskati. Za to potrebujemo nekaj vaje, a duhovi bodo vseeno slastni. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega beljaka; med duhci naj bo nekaj cm razmika. Pečemo 40–50 minut; ohladimo kar na pekaču. Na popolnoma hladne narišemo oči in usta. Če nimamo pisala, raztopimo 50 g temne čokolade in rišemo s čopičem.

Foto: Irina Taskova/Getty Images
Foto: Irina Taskova/Getty Images

4. Mumije


Za 12 kosov.

  • 12 hrenovk

  • 275 g listnatega testa

  • 24 majhnih užitnih sladkornih oči

  • žlička gorčice/kečapa za oči


Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvijemo in narežemo na tenke trakove: za vsako hrenovko potrebujemo tri. Hrenovko osušimo s papirnato brisačo in okoli nje ovijemo trakove, pustimo luknjico za oči. Polagamo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo 12–15 minut, da se testo lepo zapeče. Malce ohladimo in prilepimo oči: malo gorčice ali kečapa kanemo na zadnji del oči in nežno pritisnemo na hrenovko.

Foto: Zi3000/Getty Images/Getty Images
Foto: Zi3000/Getty Images/Getty Images

5. Odrezani prsti



  • 100 g masla

  • 100 g mletega sladkorja

  • 1 jajce

  • žlička izvlečka vanilje

  • 225 g moke

  • pol žličke pecilnega praška

  • 45 blanširanih mandljev (polovic)

  • 5 žlic rdečega džema ali čokoladnega namaza


Iz masla, sladkorja, moke, pecilnega praška, vanilje in jajca zgnetemo testo, ga oblikujemo v kroglo, sploščimo, ovijemo v folijo za živila in za pol ure postavimo v hladilnik. Potem oblikujemo prste: od testa odrežemo malo testa in oblikujemo svaljek, dolg kot prst; bolj ko bo kriv, bolje bo videti. Nohte naredimo z mandlji, ki jih pritrdimo z malo marmelade ali čokoladnega namaza.

Foto: Gorchittza2012/Getty Images
Foto: Gorchittza2012/Getty Images


R. O.
Naslovna fotografija: Zi3000/Getty Images/Getty Images
Priporočamo še: Čarovniški gosti sok s smetano
Datum Objave: 29.10.2022 ob 07:10

Več iz te teme:

noč čarovnicmafinicake popsbeljakovi duhcimumijeodrezani prsti

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja