Nov recept za hrustljav krompir, ki ga vsi obožujejo
Odpri galerijo
A+ A-
Ponovno pečemo krompir, a tokrat ga bomo zapeljali malce drugače. Na način, ki te dni navdušuje vse več kulinaričnih zanesenjakov.
Krompir lahko pripravimo na vse možne načine in ga postavimo v prav vse možne kulinarične vloge. Najraje si ga seveda privoščimo kot prilogo, ob veliki skledi solate pa je lahko tudi čisto prava glavna jed. Tokrat ga pripravljamo v pečici, pred tem ga bomo malce zmehčali v loncu vrele vode, nato pa ga hrustljavo zapekli in dodali masleno aromo. Sliši se odlično, kajne?
Sestavine
- 500 g mladega krompirja
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika žlica surovega masla
- 2 velika stroka česna
- 2 veliki žlici natrganega svežega timijana
- sekljan svež peteršilj za serviranje
Priprava
1. Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija.
2. V velik lonec postavimo cele mlade krompirje in jih prelijemo s toliko vode, da so v celoti pod gladino. Lonec postavimo na štedilnik in počakamo, da voda zavre. Dodamo žlico soli, zmanjšamo ogenj ter kuhamo, dokler se krompir ne zmehča (od 15 do 20 minut). Čas kuhanja je seveda odvisen od velikosti krompirjev.
3. Pekač obložimo s papirjem za peko, ki ga po vrhu premažemo z žlico olja. Nato nanj položimo kuhane krompirje in vsakega izmed njih malce potlačimo z dnom kozarca, pri tem pa pazimo, da kuhani gomolji ostanejo v enem kosu. Vrhove nato premažemo z žlico olja, nato pa vse skupaj potisnemo v pečico in pečemo med 20 in 25 minutami.
4. V majhni posodi zmešamo stopljeno maslo, sesekljan česen, timijan in žlico oljčnega olja. Krompir vzamemo iz pečice, ga premažemo z mešanico, vrnemo v pečico ter pečemo še dodatnih 5 do 7 minut.
5. Ko je krompir po vrhu zlato zapečen in že na videz hrustljav, ga vzamemo iz pečice ter postrežemo kot glavno jed ali prilogo. Serviramo ga potresenega s sveže sesekljanim peteršiljem. Solimo in popramo po okusu, lahko pa dodamo še rezine masla. A mislimo, da ga je bilo že dovolj, kajne?
Preberite še: Pečen krompir s peteršiljevo pomako
Fotografija: Roxiller/Getty Images
Datum Objave: 8.6.2021 ob 09:06