Odprta Kuhinja

Ocvrti zeleni paradižniki

A+   A-
Kot v filmu … doma tudi zares.



Se spominjate filma Ocvrti zeleni paradižniki (Fried Green Tomatoes)? Leta 1991 so ga posneli po romanu ameriške pisateljice Fannie Flagg. Meni je ostal v spominu predvsem po tem, da so jih tam cvrli v ponvi v vročem olju. Seveda panirane zelene, nezrele paradižnike. Ved­no me je mučilo, kak­šnega okusa so bili, pa nisem nikoli poskusila! Škoda, res so izvrstni!

Sestavine za dva


- 2 večja paradižnika, 2 jajci, žlica mleka
- moka in drobtine za paniranje, sol in poper
- oljčno olje v pršilu ali 2 žlici olja in čopič
- za serviranje nekaj solatnih listov, oljčno olje, kis in žlička gorčice in poper

Priprava


1. Narežemo paradižnika na pol centimetra debele rezine. Popivnamo jih s kuhinjskim papirjem, rahlo solimo in popopramo ter paniramo v moki, jajcu in drobtinah.

2. Segrejemo pečico na 200 stopinj.

3. Papir za peko najprej malo navlažimo z oljem, a samo tam, kamor nato položimo panirane paradižnikove rezine. Rahlo jih pokapljamo ali popršimo z oljem še po vrhu in potisnemo pekač v vročo pečico.

4. Čez 10 minut z lopatico obrnemo paradižnike in pečemo še približno 5 minut oziroma toliko, da se lepo obarvajo. Medtem operemo in osušimo solatne liste in zmešamo preliv.

5. Ponudimo tople ali hladne. Oboji so odlični!
Priporočamo še:  30 idej, kako porabiti paradižnik

Recept in fotografija: Slavka Ilich
Datum Objave: 12.8.2019 ob 12:08

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogeparadižnikzeleni paradižnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja