Ocvrti zeleni paradižniki
A+ A-
Kot v filmu … doma tudi zares.
Se spominjate filma Ocvrti zeleni paradižniki (Fried Green Tomatoes)? Leta 1991 so ga posneli po romanu ameriške pisateljice Fannie Flagg. Meni je ostal v spominu predvsem po tem, da so jih tam cvrli v ponvi v vročem olju. Seveda panirane zelene, nezrele paradižnike. Vedno me je mučilo, kakšnega okusa so bili, pa nisem nikoli poskusila! Škoda, res so izvrstni!
Sestavine za dva
- 2 večja paradižnika, 2 jajci, žlica mleka
- moka in drobtine za paniranje, sol in poper
- oljčno olje v pršilu ali 2 žlici olja in čopič
- za serviranje nekaj solatnih listov, oljčno olje, kis in žlička gorčice in poper
Priprava
1. Narežemo paradižnika na pol centimetra debele rezine. Popivnamo jih s kuhinjskim papirjem, rahlo solimo in popopramo ter paniramo v moki, jajcu in drobtinah.
2. Segrejemo pečico na 200 stopinj.
3. Papir za peko najprej malo navlažimo z oljem, a samo tam, kamor nato položimo panirane paradižnikove rezine. Rahlo jih pokapljamo ali popršimo z oljem še po vrhu in potisnemo pekač v vročo pečico.
4. Čez 10 minut z lopatico obrnemo paradižnike in pečemo še približno 5 minut oziroma toliko, da se lepo obarvajo. Medtem operemo in osušimo solatne liste in zmešamo preliv.
5. Ponudimo tople ali hladne. Oboji so odlični!
Priporočamo še: 30 idej, kako porabiti paradižnik
Recept in fotografija: Slavka Ilich
Datum Objave: 12.8.2019 ob 12:08