Odličen golaž s polento

Jedi na žlico so zakon, predvsem golaž. Domači bodo kukali v kuhinjo in spraševali, kaj tako omamno diši, in komaj čakali, da sedejo za mizo.

Ponujamo vam recept za golaž, in čeprav brez čebule ni pravega golaža, smo za vas sestavili recept z manj čebule, prenekateri bolj občutljiv želodček vam bo za to hvaležen. Tako kot pomočnik, ki bi je moral na roko narezati goro. Bližnjice tu ni priporočljivo ubrati; če namreč čebulo vržemo v sekljalnik, jed pogreni. Golaža nismo gostili z moko, temveč smo uporabili okusen trik z zelenjavo.

Sestavine za 4 osebe

  • 800 g telečjega ali govejega mesa
  • kanček olja
  • 1 večja čebula
  • 5 strokov česna
  • 100 g pora (približno 10-centimetrski kos)
  • 2 korenčka
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 1/4 bučke
  • 15 g masla
  • 7 g soli
  • poper
  • 2 žlički rdeče paprike
  • 150 g pasiranega paradižnika

Priprava

1. Srednje velika korenčka olupimo in narežemo na kolobarje, enako peteršiljevo korenino. Bučko narežemo na kocke. Dva stroka česna olupimo in prerežemo na polovico.

2. Vse damo v kozico in prilijemo toliko vode, da sega približno 2 cm nad zelenjavo. Dodamo 15 g masla in ščep soli in skuhamo do mehkega, nato odstavimo. Ko se malce ohladi, pretlačimo s paličnim mešalnikom (s tem bomo zgostili golaž).

3. Meso narežemo na kocke, velike približno 3 centimetre. Por operemo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na tanke lističe. Tri stroke česna olupimo in na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo na kockice.

4. Na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso, posolimo, dodamo nasekljan česen (tako kot čebulo ga sekljamo na roko). Premešamo, potresemo z rdečo papriko in pražimo 15 minut.

5. Nato zalijemo z 2 do 3 dl vode, ko zavre, pokrijemo in dušimo na srednjem ognju, da brbota.

6. Po 15 minutah dodamo spasirani paradižnik in nameljemo svež poper. Napol pokrijemo in dušimo, čez 15 minut zalijemo še z 2 dl vode in dodamo spasirano zelenjavo. Dušimo in večkrat premešamo. Pazimo, da se omaka ne zgosti preveč, v tem primeru dodamo malce vode in po potrebi začinimo.

7. Počasi kuhamo približno dve uri, da je meso mehko. Zraven postrežemo polento, ki jo skuhamo po navodilih z embalaže.

Vinski namig: Sommelierka Mira Šemić h golažu priporoča modro frankinjo, barbero in cviček. Ljubitelji belega pa naj si natočijo zorjeno, macerirano belo vino.
Priporočamo še: Čudoviti zeleni njoki, ki so nezahtevni za pripravo

Recept: Olga Cvetek
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed