Odličen recept za krofe

Če boste pri pripravi upoštevali še, katerih napak ne smete zagrešiti pri cvrtju, je najboljši zapis za to pustno razvado na dlani.

Sestavine

– 1 kg moke
– 6 rumenjakov
– 1,5 kocke svežega kvasa
– 0,5 l toplega mleka
– 1 vaniljev sladkor
– pol žličke soli
– 4 žlice sladkorja
– sok polovice limone
– naribana lupinica polovice limone
– 1 dl olja
– 0,5 dl ruma

Priprava

1. Moko presejemo, naredimo jamico, vanjo prilijemo toplo mleko in zdrobljen kvas. Počakamo, da se naredi kvasec, dodamo preostale sestavine in zamesimo mehko testo, ki ga pustimo vzhajati eno uro.

2. Iz vzhajanega testa oblikujemo kroglice, ki jih odlagamo na pomokano površino. Kroglice pokrijemo s prtičkom in jih vzhajamo še slabo uro.

3. Kroglice ocvremo v ogreti maščobi. V olje jih polagamo z zgornjo stranjo obrnjeno navzdol. Pokrijemo s pokrovko in krofe ocvremo. Ko so krofi nared na prvi strani, jih ocvremo še na drugi strani. Ne pokrivamo jih več s pokrovko.

4. Ocvrte krofe odlagamo na mrežico, da se odcedi odvečna maščoba, šele nato jih predenemo na papirnato brisačo, ki popije še preostanek maščobe. Nadevamo jih s poljubnim nadevom in posipamo s sladkorjem v prahu.

Namig: Mini krofki na fotografiji so napolnjeni z vanilijevim pudingom, ki ga za nadev dobro premiksamo, ko se ohladi. Krofe pa lahko napolnimo tudi s stopljeno čokolado, ki ji dodamo malce smetane, s čokoladnim namazom, z različnimi marmeladami, kokosovim ali karamelnim namazom … V trgovinah namreč najdemo najrazličnejše namaze, ki jih pred brizganjem le malce pogrejemo. Enostavno in dobro, kajne?
Poizkusite še: Skutno-pirini parjeni krofi

Recept in fotografije: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed