Odlična kombinacija: Dušene kumare s pečenim krompirjem

Odpri galerijo
A+ A-
Čas kumar je na vrhuncu.
Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.
Sestavine
- 2 večji kumari ali 3 običajno velike
- sol
- manjši, tanjši por
- 4 stroki česna
- žlica oljčnega olja
- 1 dl vode
- 2–3 žlice kisle smetane
- svež ali suh koper
- 2 žlici pretlačene skute
Priprava
1. Droben por narežemo na manjše kose in stresemo v lonec.
2.Česen stremo in dodamo k poru. Prilijemo še olje in pristavimo. Nad šibkim ognjem počasi pražimo, da česen zadiši.
3. Medtem hitro olupimo kumare, jih prerežemo po dolgem in z žlico (z ozko žlico za sladoled brez mehanizma gre lažje) odstranimo semenje. Nato jih prečno narežemo na za prst debele rezine. Stresemo v lonec k česnu, kratko popražimo in prilijemo vodo.
4. Pokrijemo in počasi dušimo 5 minut.
5. Zdaj dodamo skuto in kislo smetano, solimo in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti.
6. Nazadnje potresemo s koprom in ponudimo kot prilogo pečenemu krompirju in pečenemu fileju postrvi. Za posladek postrežemo na žaru pečene breskve in sladoled.
Nasvet: Bučke ali kumari v omaki – imenitna jed, ko zelenjava na vrtu uide z vajeti. Pri večjih kumarah odstranite semenje, saj je že precej veliko in v jedeh moteče. Pri manjših kumarah ga lahko pustite.
Ali ste vedeli: Kumare so močno bazično živilo z veliko vode in številnimi minerali.
Preberite še: Kumarice v omaki
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 31.7.2017 ob 09:07